• Διεθνής πολιτική

    Bloomberg: Ο Πούτιν εργαλειοποιεί το αέριο πιέζοντας την Ευρώπη


    Ο Βλάντιμιρ Πούτιν συνεχίζει να εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο για να πιέσει την Ευρώπη. Ο λόγος είναι ότι με αυτόν τον τρόπο ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να «σπάσει» το μέτωπο που έχει φτιάξει η Δύση απέναντι στην Μόσχα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι τεχνικότητες που επικαλείται δημοσίως το Κρεμλίνο περί ελλιπών εγγράφων και συντήρησης τουρμπινών, συνιστούν προσχήματα. Η Μόσχα αξιοποιεί τη μείωση των ροών του αγωγού Nord Stream προκειμένου να αυξήσει την πολιτική ένταση στους ηγέτες της περιοχή ώστε να επανεξετάσουν τις οδυνηρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει και την υποστήριξή τους στο Κίεβο.

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    Κλιμακώνονται τα εμπόδια στην ροή του αερίου

    Ακόμη, Κρεμλίνο και Gazprom θα συνεχίσουν τις προφάσεις, εμποδίζοντας τους Ευρωπαίους πελάτες να γεμίσουν τα αποθέματα που χρειάζονται για το χειμώνα. Η Gazprom ανέλυσε τον αντίκτυπο των μειωμένων ροών έως το επόμενο έτος και βρήκε τρόπους για να περιορίσει την οικονομική ζημιά χάρη στην αύξηση των τιμών και των εσόδων της μέχρι στιγμής φέτος.

    Ορισμένοι μάλιστα στο Κρεμλίνο εξέφρασαν την έκπληξή τους που ο πρόεδρος Πούτιν δεν κινήθηκε νωρίτερα για τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου, δεδομένων των σαρωτικών κυρώσεων που επέβαλε η Ευρώπη και των όπλων που προμηθεύει την Ουκρανία, είπε μία από τις πηγές.

    «Εν μέσω ενός πλήρους κλίμακας οικονομικού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, είναι δύσκολο να περιμένει κανείς από τις δύο πλευρές να τηρήσουν ευλαβικά παλαιότερα συμφωνίες», δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων που ιδρύθηκε από το Κρεμλίνο.

    Οι δυσκολίες οδηγούν σε αλλαγές κυβερνήσεων

    Σύμφωνα με τον ίδιο, “δεν είναι πιθανό η Ρωσία να ελπίζει σοβαρά ότι τα ενεργειακά προβλήματα θα εξωθήσουν σε αλλαγή στάσης την ΕΕ αναφορικά με την Ουκρανία”. “Θεωρητικά όμως είναι πιθανό η επιτάχυνση των εσωτερικών δυσκολιών να οδηγήσει σε αλλαγές κυβερνήσεων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και οι νέοι ηγέτες να επικεντρωθούν πολ  περισσότερο στις εσωτερικές υποθέσεις και λιγότερο στην Ουκρανία”.

    Πρόσωπο με γνώση του θέματος επισημαίνει πάντως ότι τα τεχνικά ζητήματα που επικαλείται η Gazprom είναι υπαρκτά, αλλά θα μπορούσε να στέλνει μεγαλύτερους όγκους μέσω του Nord Stream καθυστερώντας την προγραμματισμένη συντήρηση ορισμένων στροβίλων.

    Ωστόσο, αυτό θα συνιστούσε πρόσθετους κινδύνους για τις λειτουργίες του αγωγού και η Ρωσία δεν βλέπει κανένα λόγο να το κάνει, δεδομένης της σκληρής γραμμής της Ευρώπης στην Ουκρανία, όπως είπε.



    ΣΧΟΛΙΑ