• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: “Είμαστε κοντά σε συμφωνία αλλά υπάρχουν κενά”- Τι λέει το Ιράν

    • NewsRoom
    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν μιλά κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρατίθεται προς τιμήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, Ουάσινγκτον, Η.Π.Α, Δευτέρα 16 Μαΐου 2022. Το ζεύγος Joe και Jill Baden Μπάιντεν παρέθεση δεξίωση προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη επ αφορμή των 201 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, 15 -17 Μαΐου. Τρίτη 17 Μαΐου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν μιλά κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρατίθεται προς τιμήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Η πυρηνική συμφωνία δείχνει να προχωράει, όμως προς το παρόν έχει κολλήσει στις ΗΠΑ. Μέχρι τώρα έχουν πει ναι οι Ευρωπαίοι, ενώ το Ιράν έχει τονίσει κάποιες εγγυήσεις, όπως η αποχώρηση από την συμφωνία.

    Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι οι καθυστερήσεις από το Ιράν έχουν παραταθεί εδώ και μήνες και οποιαδήποτε πρόταση ότι οι ΗΠΑ καθυστερούν τώρα τη διαδικασία είναι ψευδής.

    Τι ανέφερε ο αξιωματούχος

    Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ως θετικό σημάδι ότι το Ιράν φαίνεται να έχει εγκαταλείψει ορισμένες από τις απαιτήσεις του, όπως η άρση του χαρακτηρισμού του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης από τις ΗΠΑ ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση.

    Η πρόταση της ΕΕ είναι η πιο πρόσφατη στις συνομιλίες για μια νέα συμφωνία, μετά την κατάρρευση της προηγούμενης συμφωνίας μετά την απόφαση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2018 να αποχωρήσει τις ΗΠΑ.

    Οι ενδιαφερόμενοι παρακολουθούν στενά την απάντηση των ΗΠΑ στην ΕΕ από τότε που το Ιράν εξέδωσε τα σχόλιά του πριν από μια εβδομάδα. Οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν ξοδέψει σχεδόν 18 μήνες προσπαθώντας μεσολαβητή μια συμφωνία που θα επαναφέρει αυστηρά όρια στην ατομική δραστηριότητα του Ιράν με αντάλλαγμα την χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ στην οικονομία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών πετρελαίου της.

    Εξακολουθούν να μελετούν το κείμενο οι ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μελετούν το αναθεωρημένο κείμενο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς η αναθεώρηση συνεχίζεται. Η συμφωνία είναι πιο κοντά από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο καθώς παραμένουν ορισμένα κενά και ορισμένα εκκρεμή ζητήματα πρέπει να επιλυθούν, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    Η εκπρόσωπος του NSC Adrienne Watson ανέφερε σε δήλωση ότι οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν νέες προσφορές για να γλυκάνουν την κατσαρόλα για το Ιράν. «Οι αναφορές ότι δεχθήκαμε ή εξετάζουμε νέες παραχωρήσεις στο Ιράν ως μέρος της επανένταξης στη συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015 είναι κατηγορηματικά ψευδείς», ανέφερε ο Watson σε δήλωση. Το Ιράν έστειλε μια «εύλογη απάντηση στην τελευταία πρόταση της ΕΕ για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και διπλωμάτες ενδέχεται να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, Ζοζέπ Μπορέλ. Το μπλοκ αναμένει την απάντηση των ΗΠΑ.

    Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με ομολόγους του στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο την Κυριακή για τις συνομιλίες. Και οι τέσσερις χώρες υπέγραψαν την αρχική συμφωνία, γνωστή ως JCPOA. Οι ηγέτες συζήτησαν «την ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης προς τους εταίρους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», σύμφωνα με μια περίληψη της κλήσης των ΗΠΑ. Ο Watson είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενές συνομιλίες με το Ισραήλ για το θέμα και ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Eyal Hulata, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα.

    Τι απαντά το Ιράν

    Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις τους για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για την αδράνειά της. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νάσερ Κανάνι δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. «Ενεργήσαμε εγκαίρως και πάντα δείξαμε ότι ενεργούσαμε υπεύθυνα» στις συνομιλίες για τα πυρηνικά, είπε.

    Πριν από μια εβδομάδα, το Ιράν υπέβαλε την απάντησή του σε ένα «τελικό κείμενο» που κυκλοφόρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών με ενδιαφερόμενα μέρη – δηλαδή την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο – στη Βιέννη. Οι ΗΠΑ είπαν ότι επανεξετάζουν το κείμενο και βρίσκονται σε επαφή με τους συμμάχους τους.

    Διαβάστε επίσης

    Ουκρανία: Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν την διαπραγμάτευση ως πρόσχημα για μία νέα επίθεση

    Η Ευρώπη μπροστά σε μία διττή κρίση λόγω Ουκρανικού

    Ουκρανία: Η Ρωσία θέλει διαπραγματεύσεις για να έχει τον χρόνο να προετοιμάσει μια νέα επίθεση



    ΣΧΟΛΙΑ