• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: «Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας θα έχει κόστος» – Η Ρωσία δεν θα αντλεί χρήματα από τη Δύση – Κυρώσεις σε τράπεζες

    • NewsRoom
    US President Joe Biden delivers remarks on the US response to the escalation on the Ukraine-Russian border during a speech in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 22 February 2022.

    Joe Biden (EPA/SHAWN THEW)


    Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησε το νέο διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αναγνώριση των περιοχών του Ντονμπάς από την Ρωσία, σημειώνοντας ότι η Ρωσία δεν ανακοίνωσε μια αναγνώριση, ανακοίνωσε απλώς ότι παίρνει ένα κομμάτι της Ουκρανίας.

    «Θα προχωρήσουμε σε κυρώσεις. Κυρώσεις που θα κλιμακώνονται ανάλογα με την κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στον Λευκό Οίκο, είπε ότι ο Πούτιν ισχυρίστηκε «περίεργα» ότι δύο περιοχές που αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη δεν αποτελούν πλέον μέρος της Ουκρανίας. Η Ρωσία χαράζει τα όρια της Ουκρανίας και υποστήριξε ότι οι περιοχές αυτές εκτείνονται ακόμη βαθύτερα, σημείωσε προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ο Πούτιν δημιουργεί «μια λογική» για να προχωρήσει πολύ περισσότερο και να πάρει περισσότερα ουκρανικά εδάφη με τη βία.

    «Αυτή είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», είπε, αναφερόμενος στην ομιλία του Πούτιν τη Δευτέρα και στην εξουσιοδότηση της Δούμας να στείλει στρατεύματα στο Ντονμπάς.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος διερωτήθηκε τι δίνει στον Πούτιν το δικαίωμα να ανακηρύσσει νέες λεγόμενες χώρες σε εδάφη που ανήκουν στους γείτονές του – «αυτό αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε χαρακτηριστικά- δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τη Γερμανία για να διασφαλίσουν ότι ο αγωγός Nord Stream 2 «δεν θα προχωρήσει» και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα πληρώσει ακόμη πιο σκληρό τίμημα αν συνεχίσει την επιθετικότητα – συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κυρώσεων.

    Επιπρόσθετα δήλωσε ότι ενέκρινε την πρόσθετη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων σε συμμάχους στην Ανατολική Ευρώπη, συμπληρώνοντας ότι οι δυνάμεις και ο εξοπλισμός -που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη- θα σταλούν στις χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, πρόκειται για αμυντικές κινήσεις εκ μέρους μας», είπε. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία». Οι αναπτύξεις, πρόσθεσε, έχουν ως στόχο να στείλουν ένα μήνυμα στους συμμάχους των ΗΠΑ ότι θα υπερασπιστούν τα εδάφη του ΝΑΤΟ και θα τηρήσουν τις συμβατικές τους δεσμεύσεις.

    Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ανακοινώνει την πρώτη δόση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει αποκοπή της ρωσικής κυβέρνησης από τα δυτικά οικονομικά.

    «Δεν μπορεί πλέον να αντλεί χρήματα από τη Δύση», είπε ο Μπάιντεν τονίζοντας με νόημα: «Πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα — την VEB και τη στρατιωτική τράπεζα της Ρωσίας καθώς επίσης κυρώσεις που θα στοχεύουν στο κρατικό χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αποκόψει την κυβέρνηση της Ρωσίας από τη δυτική χρηματοδότηση. Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να εμπορευματοποιήσει το νέο χρέος της ούτε στις αγορές μας ούτε στις ευρωπαϊκές αγορές».

    Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «κλιμακώνουν τις κυρώσεις» αν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι.

    «Οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι τους εργάζονται από κοινού».

    «Είμαστε ενωμένοι στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Είμαστε ενωμένοι στην αντίθεσή μας στη ρωσική επιθετικότητα. Είμαστε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τη συμμαχία μας με το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπάιντεν.

    Διαβάστε επίσης

    Πούτιν: Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον – Ζητά αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας

    Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση

    Για πόλεμο στην Ουκρανία από τη Ρωσία μιλάει πλέον ανοιχτά το ΝΑΤΟ

     



    ΣΧΟΛΙΑ