Διεθνής πολιτική

Μπάιντεν: Η υγεία και η ζωή των γυναικών στις ΗΠΑ είναι πλέον σε κίνδυνο

  • NewsRoom
O Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καθώς απευθύνει διάγγελμα

Τζο Μπάιντεν EPA/MICHAEL REYNOLDS


“Η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτής της χώρας βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο”, δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στον απόηχο της ιστορικής δικαστικής απόφασης, εκφράζοντας λύπη γι’ αυτή τη “θλιβερή ημέρα” για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν εξαίρεση παγκοσμίως.

Ο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ειρηνικά ο αγώνας και να προασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση και όλες τις άλλες “προσωπικές ελευθερίες” καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές που προαναγγέλλονται δύσκολες για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

“Η απόφαση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας σκόπιμης προσπάθειας εδώ και δεκαετίες για να ανατραπεί η ισορροπία του Δικαίου μας” δήλωσε.

“Το Δικαστήριο μας οδηγεί σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο”, δήλωσε.

“Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο αφαίρεσε ξεκάθαρα ένα συνταγματικό δικαίωμα από τον αμερικανικό λαό που είχε ήδη αναγνωρίσει”.

“Οι ψηφοφόροι πρέπει να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Φέτος το φθινόπωρο θα πρέπει να εκλέξουν περισσότερους γερουσιαστές και εκπροσώπους οι οποίοι θα κωδικοποιήσουν το δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέγει, στον ομοσπονδιακό νόμο για άλλη μια φορά”.

“Έχω προειδοποιήσει για το πώς αυτή η απόφαση διακυβεύει το ευρύτερο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα για όλους… Το δικαίωμα να λαμβάνετε τις καλύτερες αποφάσεις για την υγεία σας. Το δικαίωμα στον έλεγχο των γεννήσεων, ένα παντρεμένο ζευγάρι στην ιδιωτικότητα της κρεβατοκάμαρας του”.

Το Δικαστήριο των εννέα δικαστών, που φέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα το αποτύπωμα της αμερικανικής θρησκευτικής δεξιάς μετά τους διορισμούς που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, “γυρίζει κυριολεκτικά την Αμερική 150 χρόνια πίσω” επικαλούμενο παλιές νομολογίες, δήλωσε με αποδοκιμασία ο Μπάιντεν μιλώντας από τη μεγάλη αίθουσα στην είσοδο του Λευκού Οίκου.

Γυναίκες που έχουν θέσεις κλειδιά στον Λευκό Οίκο συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τις δηλώσεις του προέδρου, ενώ μια βαριά σιωπή και σκυθρωπά πρόσωπα βάραιναν το περιβάλλον.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κάνει “καθετί που περνά από το χέρι του” μέσω διαταγμάτων και ρυθμιστικών αποφάσεων, για να δοκιμάσει παρά ταύτα να προστατέψει την πρόσβαση στην εθελούσια διακοπή της κύησης, η οποία στο εξής απειλείται στις μισές αμερικανικές Πολιτείες.

Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε κυρίως να προστατέψει το δικαίωμα των Αμερικανίδων να ταξιδεύουν σε μια Πολιτεία όπου η άμβλωση θα παραμένει νόμιμη, όπως και την πρόσβαση στη χορήγηση χαπιών που τερματίζουν την κύηση, στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι τα περιθώρια ελιγμών του είναι περιορισμένα και ότι μόνο το αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να αποκαταστήσει αυτό το δικαίωμα από το οποίο επωφελούνται όλες οι Αμερικανίδες από το 1973, με την ψήφιση ομοσπονδιακού νόμου που θα συντρίψει τις αποφάσεις των Πολιτειών — κυρίως αυτών που διοικούνται από Ρεπουμπλικάνους.

Ο 79χρονος πρόεδρος, πιστός καθολικός, που υποστηρίζει θερμά το δικαίωμα στην άμβλωση, προειδοποίησε επίσης για τις πιθανές επιπτώσεις της απόφασης που εκδόθηκε σήμερα σε άλλα κεκτημένα, όπως η αντισύλληψη και ο γάμος για όλους.

Αν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να κάνει πολλά μέσω εκτελεστικών ενεργειών για να μετριάσει το αποτέλεσμα της απόφασης — και ουσιαστικά τίποτα δεν μπορεί να κάνει για να αποκαταστήσει το εθνικό δικαίωμα στην άμβλωση — υπάρχουν ορισμένα βήματα που ο Μπάιντεν στάθμισε σε διαβούλευση με τους  συμβούλους του και νομικούς, αναφέρει το CNN.

Μερικές από τις επιλογές που εξετάζει ο Πρόεδρος περιλαμβάνουν την εξάλειψη των φραγμών στην πρόσβαση σε φαρμακευτική άμβλωση και την αμφισβήτηση των νόμων της πολιτείας που ποινικοποιούν τα ταξίδια εκτός πολιτείας για να υποβληθούν σε άμβλωση, ανέφερε το CNN.

Ο Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, η οποία θα μπορούσε να προστατεύσει τους γιατρούς από νομική ευθύνη εάν περιθάλψουν ασθενείς σε πολιτείες όπου δεν έχουν άδεια.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να περάσει νομοθεσία που κωδικοποιεί τον Roe vs. Wade, αλλά οι Δημοκρατικοί δεν έχουν προς το παρόν τις ψήφους στη Γερουσία για να στείλουν μια τέτοια νομοθεσία στο γραφείο του Μπάιντεν.ΣΧΟΛΙΑ