Διεθνής πολιτική

Μπάιντεν για αμβλώσεις: Καλεί τους Αμερικανούς να υπερασπιστούν το “θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές του φθινοπώρου για να υπερασπιστούν το «θεμελιώδες» δικαίωμα στην άμβλωση, στην περίπτωση που αμφισβητηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν το προσχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε από το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αυθεντικό ή αν αντικατοπτρίζει την ετυμηγορία του, όμως η κυβέρνησή του θα είναι έτοιμη να προστατεύσει το δικαίωμα στην άμβλωση, όταν εκδοθεί η απόφαση.

«Πιστεύω ότι το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέγει είναι θεμελιώδες» τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι εάν ανατραπεί η νομολογία του 1973 (Roe v. Wade) οι αιρετοί αξιωματούχοι θα πρέπει να προστατεύσουν το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να εκλέξουν υποψηφίους που τάσσονται υπέρ αυτού του δικαιώματος, τον Νοέμβριο, στις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση της Βουλής και της Γερουσίας.

Στο προσχέδιο που δημοσίευσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico χθες Δευτέρα ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο αναφέρει ότι η απόφαση στην υπόθεση του 1973 ήταν «κατάφωρα εσφαλμένη εξαρχής». Σύμφωνα με το δημοσίευμα άλλοι τέσσερις δικαστές διορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους –ο Κλάρενς Τόμας, ο Νιλ Γκόρσατς, ο Μπρετ Κάβανο και η Έιμι Κόνι Μπάρετ– τάχθηκαν υπέρ αυτής της θέσης.

Διαβάστε επίσης:

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την απομάκρυνση “με επιτυχία” 101 αμάχων από το εργοστάσιο του Αζοφστάλ

Μαριούπολη: Επίθεση των Ρώσων στο εργοστάσιο Azovstal

Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων στη ΔύσηΣΧΟΛΙΑ