• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: Επικροτεί το ιστορικό ορόσημο στην παγκόσμια μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στο COP28

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν


    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τετάρτη στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι ως «ιστορικό ορόσημο» στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά είπε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος.

    «Σήμερα, στο COP28, οι παγκόσμιοι ηγέτες έφτασαν σε ένα άλλο ιστορικό ορόσημο – δεσμευόμενοι, για πρώτη φορά, να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα που θέτουν σε κίνδυνο τον πλανήτη μας και τους ανθρώπους μας», είπε ο Μπάιντεν.

    «Ενώ υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά μπροστά μας για να διατηρήσουμε τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου, το σημερινό αποτέλεσμα μάς φέρνει ένα ακόμα βήμα πιο κοντά».

    Η συμφωνία απαιτεί μεγαλύτερη δράση αυτή τη δεκαετία και δεσμεύεται εκ νέου για μη καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, με την ελπίδα να επιτευχθεί ο ολοένα και πιο άπιαστος στόχος του ελέγχου της θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς (2,7 Φαρενάιτ) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο μετά την Κίνα. Ο Μπάιντεν δεν παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής στο Ντουμπάι και έστειλε την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να παραστεί στην έναρξη.

    Είχε ταξιδέψει στη συνεδρίαση της COP στη Γλασκώβη το 2021 για να ορκιστεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν ξανά παγκόσμιο ηγετικό ρόλο μετά την αποχώρηση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ που ήταν σκεπτικιστής για το κλίμα.

    Ο Μπάιντεν έκανε και πάλι ένα σύντομο ταξίδι πέρυσι στο COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

    Ο Δημοκρατικός έχει θέσει υψηλή προτεραιότητα στο κλίμα στο εσωτερικό, καθώς επιδιώκει μια δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ, στις οποίες πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ξανά τον Τραμπ.

    Διαβάστε επίσης:
    Ρωσία για COP28: Nα αποφευχθεί μια «χαοτική» έξοδος από τα ορυκτά καύσιμα

    Αργεντινή: Σοκ στους πολίτες από τα σκληρά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Μιλέι

    Αλβανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο πάγωσε την έγκριση της συμφωνίας με την Ιταλία για το μεταναστευτικό



    ΣΧΟΛΙΑ