• Διεθνής πολιτική

    Αστάθεια στην Βρετανία: Το φαβορί των Τόρις και ο αστάθμητος παράγων

    • Του Γιάννη Κουτρουμπή


    Μετά από τα σκάνδαλα και τις παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών, ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να παραιτηθεί, βάζοντας την Βρετανία σε μία νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας.

    Αν και ο ίδιος παραιτήθηκε, δεν θα απομακρυνθεί από την πρωθυπουργία μέχρι να εκλεγεί νέος αρχηγός στους Τόρις. Μέχρι τώρα έχουν μείνει τρεις οι μνηστήρες για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

    Η δημοσκόπηση και το αμφιλεγόμενο φαβορί

    Φαβορί αυτή τη στιγμή είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.  Ωστόσο, σημερινή δημοσκόπηση της YouGov κάνει την μεγάλη έκπληξη υποστηρίζοντας ότι η Κέμι Μπέιντενοχ, μπορεί να είναι η νικήτρια της αναμέτρησης.

    Η δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το Sky News, έδειξε ότι, στην τελική ψηφοφορία, ο Ρίσι Σουνάκ θα έχανε στην ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κόμματος έναντι της Κέμι Μπέιντενοκ, της Λιζ Τρας ή της Πένι Μόρνταντ.

    Ενισχύεται η Τρας

    Σύμφωνα με τους Times, η νιγηριανής καταγωγής Κέμι Μπέιντενοχ και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους, σε αντίθεση με την πρώην υπουργό Ισότητας, Πένι Μόρτοντ που υποχώρησε ελαφρώς στον χθεσινό, τρίτο γύρο της ψηφοφορίας για την ηγεσία των Τόρις.

    Σήμερα, η κούρσα για την Ντάουνινγκ Στριτ θα «κορυφωθεί με μια σύγκρουση μεταξύ Μόρντοντ και Τρας για τη δεύτερη θέση» με την Μπέιντενοχ να παίζει το ρόλο-κλειδί στην προτελευταία ψηφοφορία.

    Ωστόσο, το θέμα είναι πώς θα αντιδράσουν οι υποστηρικτές του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αλλά και του Τούγκεντχατ που αποκλείστηκε από τον χθεσινό γύρο. Ο Τζόνσον φέρεται πάντως να έχει προτίμηση στην υπουργό των Εξωτερικών, Λιζ Τρας, όπως είχαν γράψει πρόσφατα οι Τάιμς του Λονδίνου.

    Πρώτος μεταξύ των υποψηφίων του ο Σουνάκ

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ κέρδισε και τον τέταρτο γύρο στις ψηφοφορίες για την ανάδειξη των δύο επικρατέστερων υποψηφίων που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Η βουλευτής και πρώην υπουργός Κέμι Μπέιντενοκ αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διαδικασίας.

    Ο Σουνάκ έλαβε 118 ψήφους και θα αναμετρηθεί στον επόμενο γύρο με την Πένι Μόρντοντ, την πρώην υπουργό Άμυνας, που έλαβε 92 ψήφους και την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας, που συγκέντρωσε 86 ψήφους. Η Μπέιντενοκ έλαβε μόνο 59 ψήφους.

    Διαβάστε επίσης

    Βρετανία: Ο Ρίσι Σουνάκ νικητής και του τρίτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στους Τόρις

    Βρετανία: Διεκδικεί και επισήμως την πρωθυπουργία ο Ρίσι Σουνάκ



    ΣΧΟΛΙΑ