Προτεραιότητα του δικαστικού σώματος θα είναι η διασφάλιση της δικαιοσύνης σε όλους τους τομείς στο Μεξικό, κάτι που αναμένεται να περιλαμβάνει και τις φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, Ούγκο Αγκιλάρ Ορτίθ (Hugo Aguilar Ortiz).

Καθώς τα μεξικανικά δικαστήρια γυρνάνε σελίδα, αφήνοντας πίσω το «αμαρτωλό παρελθόν», ο Ορτίθ παραθέτει σταδιακά τις επιθυμίες και στόχους του, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της χώρας.

1

Ο Ορτίθ, υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ιθαγενών, ο οποίος θα προεδρεύσει του ανώτατου δικαστηρίου αφού έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του Ιουνίου, υπόσχεται να φέρει τους δικαστές πιο κοντά στους απλούς πολίτες και τις περιθωριοποιημένες ομάδες, απομακρύνοντας ένα σύστημα στο οποίο η δικαιοσύνη είναι προνόμιο για λίγους, όπως υποστηρίζει.

Μεταξύ των πρώτων αμφιλεγόμενων υποθέσεων που θα εξεταστούν μετά την ορκωμοσία του νέου δικαστικού σώματος την 1η Σεπτεμβρίου, είναι οι φορολογικές οφειλές επιχειρηματικών ομίλων, συμπεριλαμβανομένης της Grupo Elektra του δισεκατομμυριούχου Ρικάρντο Σαλίνας (Ricardo Salinas).

Σε μια συνέντευξη, ο Ορτίθ υποστήριξε ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις θα πρέπει να συνδυάζονται με μια «αυστηρή εφαρμογή του νόμου».

«Πρέπει να επανεξετάσω τον φάκελο», σημείωσε αφού ερωτήθηκε για την υπόθεση Elektra.

«Αλλά νομίζω ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες απλώς πρέπει να εφαρμόζουμε τον νόμο, τελεία και παύλα», συμπλήρωσε.

«Δύο συν δύο ίσον τέσσερα, είναι πολύ τεχνικό», τόνισε σε μια συνέντευξη στο γραφείο του στην Πόλη του Μεξικού.

Σημειώνεται ότι χωρίς να κατονομάσει άμεσα τον όμιλο Salinas, η μεξικανική κυβέρνηση έχει επισημάνει ένα χρέος 74 δισεκατομμυρίων πέσος (4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε φόρους.

Ωστόσο, ο όμιλος έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα, δηλώνοντας μάλιστα ότι έχει χρεωθεί διπλά.

Θα «πιάσει» η μεταρρύθμιση;

Υπενθυμίζεται ότι οι Μεξικανοί – σε μια ιστορική εκλογική αναμέτρηση για τη χώρα – ψήφισαν τον Ιούνιο για την ανάδειξη 880 ομοσπονδιακών δικαστών, ακόμη και του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς και για εκατοντάδες τοπικούς δικαστές.

Οι υποψήφιοι έπρεπε να διαθέτουν πτυχίο νομικής, εμπειρία σε νομικές υποθέσεις και «καλή φήμη».

Απαραίτητο ήταν και το λευκό ποινικό μητρώο.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση καθιστά το Μεξικό τη μοναδική χώρα στον κόσμο που επιλέγει όλους τους δικαστές της με λαϊκή ψήφο.

Ανέφερε επιπλέον ότι αυτό ήταν απαραίτητο για την αντιμετώπιση της βαθιά ριζωμένης διαφθοράς και της ατιμωρησίας στη χώρα, που δίνει εδώ και πολλά χρόνια σκληρή μάχη με τα καρτέλ ναρκωτικών.

Ωστόσο, εκφράστηκαν ανησυχίες ότι το δικαστικό σώμα αναμένεται να πολιτικοποιηθεί, ενώ επισημάνθηκε ότι ενδέχεται να γίνει ευκολότερο για τους εγκληματίες να επηρεάζουν τα δικαστήρια με απειλές και δωροδοκίες.

Ορισμένοι, υποστήριξαν ότι το εκλογικό σώμα δεν θα επιλέγει πάντα τους δικαστές με βάση την αξία τους ή ότι τα καρτέλ επιθυμούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα παρασκηνιακά.

Μάλιστα, η ομάδα προάσπισης δικαιωμάτων Defensorxs είχε εντοπίσει περίπου 20 υποψηφίους που θεώρησε «υψηλού κινδύνου», όπως η Σίλβια Ντελγάδο, πρώην δικηγόρος του συνιδρυτή του καρτέλ Σιναλόα Χοακίν Γκουζμάν, του Ελ Τσάπο, που έθεσε υποψηφιότητα για δικαστής στην πολιτεία Τσιουάουα.

Διαβάστε επίσης: 

Sentix: Σε υψηλό 3ετίας το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη

Η τεχνητή νοημοσύνη συναντά την ιατρική πρακτική στο Ενδοσκοπικό Τμήμα του Metropolitan General

Unibios: «Πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας για την απόκτηση του 65% της Osmosun