• Διεθνής πολιτική

    Al Jazeera: Προχωρημένες οι συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς για κατάπαυση πυρός

    • NewsRoom


    Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή κρατουμένων συνεχίζονται και προχωρούν γρήγορα, σημειώνουν πηγές του Al Jazeera.

    Ο Ιμπραήμ Φραϊχάτ από το Ινστιτούτο της Ντόχας εκτιμά ότι, ως εκ τούτου, οι όροι της συμφωνίας θα κρίνουν και το αν θα αλλάξει σε ικανό βαθμό η εικόνα στα πολυαίμακτα πεδία μάχης.

    «Θα είναι μια ανθρωπιστική εκεχειρία, θα είναι μια προσωρινή κατάπαυση πυρός, ή θα σημάνει το τέλος του πολέμου;» είπε ο Φραιχάτ στο Al Jazeera.

    «Γνωρίζουμε ότι υπήρξε πολύ έντονη απόρριψη από πλευράς Ισραήλ σε κάθε είδους κατάπαυση πυρός, ακόμη και σε μια ανθρωπιστική εκεχειρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χθες ζήτησε μεν ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, αλλά σχεδόν ντράπηκε να το πει. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή πίεση στο Ισραήλ από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

    Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων απορρέει από τον βαθμό ετοιμότητας του Ισραήλ να πληρώσει το τίμημα για την απελευθέρωση ομήρων, από την αμερικανική ανησυχία για τις συνέπειες μιας χερσαίας εισβολής στη Γάζα και την επείγουσα ανάγκη της Παλαιστίνης για κατάπαυση του πυρός.

    Τις τελευταίες μέρες, η ισραηλινή κοινή γνώμη άρχισε επίσης να πιέζει την κυβέρνηση να σταματήσει την εισβολή στη Γάζα προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων. Αλλά οποιαδήποτε συζήτηση για κατάπαυση πυρός απαιτεί σοβαρές εγγυήσεις.

    Εκεί βρίσκεται ο μεσολαβητικός ρόλος του Κατάρ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Ισραηλινοί και η Χαμάς θα εκπληρώνουν τις όποιες υποχρεώσεις τους, αναφέρει το Al Jazeera.

    Διαβάστε επίσης:

    Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    Μητσοτάκης: Εκτός κλίματος ο Ερντογάν για Χαμάς – Την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα στήριξης για όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα

    Αλβανία: Εγκαίνια προτομής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Δεβιτσάνη από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα



    ΣΧΟΛΙΑ