• Πολιτική

    Γκρίνια ΣΥΡΙΖΑ για τα γλυπτά του Παρθενώνα και την έκθεσή τους στην Αθήνα

    • NewsRoom

    Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο


    Την αντίθεσή του με την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει την έκθεση των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021 με ταυτόχρονη έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στη Βρετανία στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση  εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος πως αυτή η πρόταση είναι μια πρώτη συμβολική κίνηση στον στόχο για την ολοκληρωτική επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ η κίνηση αυτή είναι αναγνώριση του Βρετανικού Μουσείου ως ιδιοκτήτη των μαρμάρων.

    Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης πολιτισμού του κόμματος, Πάνος Σκουρολιάκος, υποστηρίζει πως «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνει σε βρετανική εφημερίδα ότι θα ζητήσει να «δανειστούμε» τα μάρμαρα από τον ίδιο Μπόρις Τζόνσον» ενώ αναρωτιέται αν δεν  γνώριζε πως «το Βρετανικό Μουσείο θέτει ως προϋπόθεση την αναγνώριση της ιδιοκτησίας των μαρμάρων προκειμένου να τα δανείσει».

    Όπως αναφέρει μάλιστα, «η κ. Μενδώνη από την πλευρά της δεν ήταν υποχρεωμένη να «προστατέψει» τον πρωθυπουργό αντί να κάνει δηλώσεις για δυνατότητες «εξαγωγής» των πολιτισμικών μας αγαθών; Η κ. Μενδώνη δεν ήταν εκείνη που ξεναγούσε την «συνήγορο» των μαρμάρων, που είχε προσλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά; Στις προτάσεις της κ. Αλαμουντίν συμπεριλαμβάνονταν, μήπως, και ο «δανεισμός»;

    Εάν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την προϋπόθεση που θέτει το μουσείο, τότε η πράξη του συνιστά ενέργεια αχαρακτήριστη. Μετά την «επιτυχία» του με τον κ. Μακρόν, τώρα επιθυμεί μια αντίστοιχη με τον κ. Τζόνσον ανεξαρτήτως εθνικού κόστους; Γι’ αυτό «αλωνίζει» την Ευρώπη ο πρωθυπουργός; Για να ετοιμάσει τις φιέστες του 2021 με δανεικά μάρμαρα, αντί να υπερασπίζεται τους εθνικούς στόχους;»

    Ανάλογη θέση είχε διατυπώσει νωρίτερα και η πρώην υπουργός πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Μυρσίνη Ζορμπά.



    ΣΧΟΛΙΑ