• Top Stories

    Γιατί το ISIS επιλέγει αδέρφια για τις επιθέσεις του στην Ευρώπη;


    Η επίθεση στις Βρυξέλλες. Το μακελειό στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο. Η σφαγή στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo. Η επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης. Αυτές οι τέσσερις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν ένα κοινό σημείο. Και οι τέσσερις έγιναν από αδέρφια.

    Σύμφωνα με εγκληματολόγους που μίλησαν στο Sky News η τακτική του Ισλαμικού Κράτους να στρατολογεί οικογένειες είναι σκόπιμη προκειμένου να διασφαλίστει το ότι οι καταστροφικές επιθέσεις θα ολοκληρωθούν επιτυχώς.

    Όπως παρατηρεί η καθηγήτρια Μια Μπλουμ οι «δεσμοί αίματος» αποτελούσαν πάντα ένα μοτίβο για τις αγριότητες καθώς η ίδια έχει ερευνήσει παρόμοια περιστατικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και τον IRA.

    Σύμφωνα με την κα. Μπλουμ οι οικογενειακοί δεσμοί αφενός επιτρέπουν στους τζιχαντιστές να «κρύβονται» από το άγρυπνο βλέμμα των αρχών ασφαλείας και αφετέρου αποτελούν έναν εξαιρετικό μηχανισμό λεπτομερούς εξέτασης των υποψηφίων για τους επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους,

    Τα αδέρφια Κουασί που χτύπησαν στο Charlie Hebdo:

    kouasi-foto-1

    «Είναι τελείως διαφορετική η πίεση που ασκείται σε ένα πρόσωπο για να μην απογοητεύσει την οικογένειά του από ό,τι ισχύει αν απογοητεύσει μια ομάδα» εξηγεί η καθηγήτρια.

    O Σαλάχ και ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ αιματοκύλισαν το Παρίσι:

    kouasi-foto-5

    Όπως εκτιμά ο ειδικός σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας Κλιντ Γουάτς, η φυσική στρατολόγηση θεωρείται πολύ πιο αποτελεσματική από μια αντίστοιχη διαδικασία μέσω διαδικτύου παρά το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ισχυρότατη παρουσία στα social media. «Ο ευκολότερος τρόπος είναι να στρατολογήσεις έναν συγγενή σου και ο αμέσως δεύτερος είναι έναν φίλο» εξηγεί ο Γουάτς.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, για πολλούς ανθρώπους με φάκελο στην αστυνομία, όπως για παράδειγμα τα αδέρφια Ελ Μπακράουι, η καταφυγή τους στο Ισλαμικό Κράτος είναι «η καλύτερη από όλες τις κακές λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους».

    Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ

    kouasi-foto-3

    Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ

    kouasi-foto-4

     



    ΣΧΟΛΙΑ