• Πολιτική

    Γιατί το «Brexit» μπορεί να οδηγήσει τη Βρετανία στην δημιουργία νέου λιμανιού στο Ακρωτήρι Κύπρου

    • NewsRoom


    Μια έκτακτη δαπάνη δεκάδων εκατομμυρίων λιρών ενδέχεται να φέρει το «Brexit για το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Όπως εξηγούν οι Times του Λονδίνου, το υπουργείο φοβάται πως η έξοδος της χώρας από την ΕΕ στο τέλος Μαρτίου, θα οδηγήσει στην ανάγκη δημιουργίας νέου λιμανιού στην Κύπρο, για την εξυπηρέτηση της βάσης στο Ακρωτήρι».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα οδηγήσει σε αυξημένους τελωνειακούς δασμούς και πιο εκτεταμένους ελέγχους που θα δυσχεράνουν την λειτουργία της Βρετανικής Βάσης στην Κύπρο. Και αυτό καθώς ο εξοπλισμός και άλλα αγαθά για τη βάση διέρχονται μέχρι σήμερα μέσω των εμπορικών λιμανιών της Κύπρου.

    Η βάση στο Ακρωτήρι διαθέτει ήδη ένα μικρό λιμάνι, το οποίο όμως θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να επεκταθεί. Σύμφωνα με βρετανική κυβερνητική πηγή, το σχέδιο είναι «στην ουσία η κατασκευή νέου λιμανιού».

    Εκτιμάται ότι το Υπουργείο Άμυνας θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το νέο λιμάνι με τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί για την προετοιμασία για το Brexit. Το έργο αναμένεται να μην ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια λίρες, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συνεχίζουν τις προετοιμασίες για «σκληρό» Brexit στη Γαλλία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fitch: «Αυξημένη πιθανότητα» πλέον για ένα «δύσκολο Brexit χωρίς συμφωνία»



    ΣΧΟΛΙΑ