• Business

    Μυστήριο: Γιατί η Bank of America βλέπει εκλογές


    Είναι εξαιρετικά δύσκολο η Ελλάδα να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πριν την έναρξη του δεύτερου εξαμήνου του έτους, παρατηρεί η Bank of America Merrill Lynch, η οποία βλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να εισέρχεται σε μία ακόμη… καταιγίδα πριν ανακάμψει.

    Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία ανάλυσή της με τίτλο «The storm before the calm?» (Η καταιγίδα πριν από την ηρεμία;) η Bank of America τονίζει ότι η ελληνική οικονομία ακόμη προσπαθεί να βρει τον πάτο της, με τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης να εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.

    Όπως αναφέρει ο αναλυτής Α. Βαμβακίδης, η οικονομία θα χρειαστεί ακόμη αρκετούς μήνες προκειμένου να αφομοιώσει τις πολλές κρίσης που έχει να αντιμετωπίσει. Η κατανάλωση θα υποφέρει λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες εξακολουθούν να παρεμποδίζονται από την αργή ομαλοποίηση του τραπεζικού τομέα, εξαιτίας των ελέγχων κεφαλαίου και των πρόσφατων τάσεων της αγοράς.

    Εξάλλου, όπως δείχνει και η πρόσφατη εμπειρία, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες στην Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ανακάμψουν έως ότου η αβεβαιότητα σχετικά με τη θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ και την αναδιάρθρωση του χρέους εξαλειφτεί.

    Μπορεί η αβεβαιότητα να έχει μειωθεί σημαντικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί, με την τελευταία διαφωνία πάνω στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση να είναι άλλη μια υπενθύμιση ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να επιστρέψουν. Συνολικά, είναι δύσκολο να δούμε μια επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Η καταιγίδα πριν από την ηρεμία

    Η Ελλάδα είναι στη μέση του αρνητικού σεναρίου μέχρι στιγμής φέτος.
    Η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος έχει καθυστερήσει.
    Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσουν σχετικά με τα φορολογικά μέτρα για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος το 2016.
    Παράλληλα, δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του νέου φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες.
    Σχετικά δημοσιεύματα δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εγκρίνει αυτές τις δύο μεταρρυθμίσεις, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι
    πρόθυμα να τη “διασώσουν” και αυτή τη φορά.
    Την ίδια ώρα, οι κοινωνικές διαμαρτυρίες έχουν αυξηθεί πρόσφατα, αυξάνοντας τους κινδύνους για την οικονομία.
    Πιθανή αδυναμία να κλειστεί η τρέχουσα αναθεώρηση είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πολιτική αβεβαιότητα, ακόμα και σε εκλογές.
    Θεωρητικά, η αναθεώρηση θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα πρέπει η κυβέρνηση να καλύψει τις δανειοδοτικές της ανάγκες.
    Ωστόσο, η Bank of America πιστεύει ότι η αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι, ή η κυβέρνηση θα αλλάξει από την υφιστάμενη Βουλή.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία

    Η Bank of America δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
    Προσδοκά ότι η Ελλάδα θα καταλήξει τελικά στην τρέχουσα επανεξέταση, με αυτήν ή μια νέα κυβέρνηση.
    Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στην επαναφορά του waver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις ελληνικές τράπεζες, τη σταδιακή άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και τις συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.
    Το πιο σημαντικό, είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
    Πιστεύει όμως ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να περάσει από μια άλλη σοβαρή καταιγίδα πριν δει όλα αυτά τα οφέλη αργότερα μέσα στο έτος.



    ΣΧΟΛΙΑ