• Πολιτική

    Γερουλάνος: Η κυβέρνηση «δεν ακούσει τους ανθρώπους, ακούει μόνο τις τράπεζες» για τα «κόκκινα δάνεια»

    • NewsRoom
    Παύλος Γερουλάνος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

    Παύλος Γερουλάνος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ


    «Η πιο θανάσιμη παγίδα για την κοινωνία μας: το ιδιωτικό χρέος» είχε πει στην ομιλία του, στην παρουσίαση του προγράμματος «Αναγέννηση για την Πατρίδα», ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.

    Είχε κάνει, μάλιστα, την πρόταση για τη δημιουργία «Δανειολογίου», προκειμένου να βοηθηθούν οι οικογένειες των «κόκκινων δανείων». Συγκεκριμένα, όπως είπε και σήμερα στη συνέντευξή του, στον ρ/σ «Κανάλι 1 του Πειραιά», στους δημοσιογράφους Βελίκα Καραβάλτσιου, Γιώργο Σαραντάκο και Αντώνη Αντωνόπουλο, απαντώντας αναφορικά με την ερώτηση 11 βουλευτών της ΝΔ, για την απουσία προστασίας της περιουσίας των δανειοληπτών:

    «Στην ομιλία μου στη Θεσσαλονίκη μίλησα για Δανειολόγιο. Για την υποχρέωση των τραπεζών να έχουν όλο το ιστορικό μέσα, για να το ξέρει ο δανειολήπτης, ειδικά αυτός που πληρώνει καλά, και να μπορεί να διαπραγματευτεί. Και αυτό, είναι κάτι το οποίο το ζητάμε και το αρνούνται οι τράπεζες και αντί να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι αυτό που ζητάμε είναι καλό για τον τόπο, το κόβει. Και περνάν τα χρόνια και τώρα, ξυπνάνε οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να μιλήσουν για τα Κόκκινα Δάνεια».

    «Η νομοπαρασκευαστική ομάδα του κου Χατζηδάκη είχε μόνο τραπεζίτες και funds, δεν έφερε μία ομάδα δανειοληπτών στην προπαρασκευαστική διαδικασία».

    Υπενθυμίζεται ότι, ο Παύλος Γερουλάνος, υπήρξε εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στα Νομοσχέδια που έφερε φέτος η Κυβέρνηση και αφορούσαν τα «κόκκινα δάνεια», όπου, μαζί με σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασαν τη συνολική πρόταση του Κινήματος, για την ουσιαστική ρύθμιση του μείζονος θέματος του ιδιωτικού χρέους. Όπως έγραψε και ο ίδιος, σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα:

    «Όποιος ξέρει από οικονομία, γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να μπορέσουμε να δούμε με αισιοδοξία το μέλλον, αν δεν απενεργοποιηθεί η βόμβα του ιδιωτικού χρέους στα θεμέλια της κοινωνίας μας. Όλοι το αναγνωρίζουν αυτό, εκτός από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί δεν ακούει τους ανθρώπους, ακούει μόνο τις τράπεζες.

    Στη Θεσσαλονίκη έκανα μία νέα πρόταση για τη δημιουργία «δανειολογίου», με την υποχρεωτική καταγραφή του ιστορικού κάθε δανείου από τράπεζες και funds. Γιατί η διαφάνεια στα κόκκινα δάνεια, έχει τεράστια αξία και δίνει όπλα στον δανειολήπτη να διαπραγματευτεί. Θα ανακούφιζε χιλιάδες νοικοκυριά.

    Υπενθυμίζω, επίσης, το πλέγμα των προτάσεων που παρουσίασα και παρουσιάσαμε ως ΠΑΣΟΚ, για πραγματική λύση στο θέμα του ιδιωτικού χρέους. Πραγματική λύση σε ένα εθνικό ζήτημα, απέναντι στα ημίμετρα της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ των προτάσεων, ήταν:

    1. Συνολική και ριζοσπαστική προσέγγιση στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων. Νέος προσδιορισμός της έννοιας του ευάλωτου, με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα, για να διευρύνουμε τον κύκλο των ωφελούμενων.

    2. Βιώσιμη ρύθμιση οφειλών σε εφορία, ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις για όλους.

    3. Επικαιροποίηση του Νόμου της Κυβέρνησης Παπανδρέου του 2010, τον γνωστό και ως «Νόμο Κατσέλη», για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

    4. Δικαίωμα προαίρεσης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου, πριν αυτό μεταβιβαστεί ή πωληθεί στη δευτερογενή αγορά.

    4. Δικαίωμα προαίρεσης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου, πριν αυτό μεταβιβαστεί ή πωληθεί στη δευτερογενή αγορά.

    5. Επιστροφή των δικαιωμάτων των εγγυητών, που οι τράπεζες τους υποχρέωσαν να αποποιηθούν.

    6. Υποχρεωτική συμμετοχή των πιστωτών στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς και δυνατότητα προσφυγής του δανειολήπτη στην ανεξάρτητη Επιτροπή Διευθέτησης Οφειλών.

    7. Επέκταση της προστασίας του δανειολήπτη και σε δάνεια που μεταβιβάζονται μέσω τιτλοποιήσεων.

    8. Προστασία της παραγωγικής αγροτικής γης από πλειστηριασμούς.

    9. Διακανονισμός, για εκείνους τους δανειολήπτες, που δανείστηκαν σε Ελβετικό Φράγκο.

    10. Μέτρα επιβράβευσης για τους συνεπείς οφειλέτες στην εφορία.

    11. Επιδότηση της αύξησης του επιτοκίου, με τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

    Όλες αυτές οι προτάσεις αφορούν ανθρώπους. Όχι τράπεζες. Αφορούν μικροοφειλέτες. Όχι επιχειρηματίες που θησαύρισαν, πτωχεύοντας την εταιρεία τους. Αφορούν ανθρώπους που παλεύουν -κάποιοι επιτυχώς, κάποιοι λιγότερο- που θέλουν να πληρώσουν και ελπίζουν ότι κάποιος, κάπου, κάποτε θα σκύψει στο πρόβλημά τους. Αυτό δεσμεύομαι ότι θα κάνω και θα κάνουμε ως ΠΑΣΟΚ, πάντα».

    Διαβάστε επίσης:

    Η μέτρια κατανάλωση καφέ προστατεύει από διαβήτη, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας

    Πάτρα: Κατηγορία πρόκλησης σωματικών βλαβών αντιμετωπίζει ο γονέας που φέρεται να επιτέθηκε και να χτύπησε γυμνασιάρχη



    ΣΧΟΛΙΑ