• Πολιτική

    Γεραπετρίτης: Απίστευτη φαιδρότητα ότι είπα «φρεγάτες ή αναδρομικά»

    • NewsRoom
    Γιώργος Γεραπετρίτης

    Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας


    «Πρόκειται περί απίστευτης φαιδρότητας», είπε  ο Γιώργος Γεραπετρίτης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι έθεσε το… δίλημμα «θέλετε φρεγάτες ή τα αναδρομικά σας;», όπως ισχυρίσθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση και έγραψε μερίδα του Τύπου.

    Σε συνάντηση με συνταξιούχους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε τη φήμη «απίστευτη φαιδρότητα», σημειώνοντας: «Η πρόταση ευελπιστώ να ανακληθεί, διαφορετικά θα υπάρξουν οι νόμιμες συνέπειες. Δεν υπάρχει καμία διάζευξη σε αυτό. Είναι άλλο θέμα τα αναδρομικά των συνταξιούχων και άλλο τα εξοπλιστικά προγράμματα και ότι κάνει η κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα».

    Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι «υφίσταται μια συγκεκριμένη δικονομική κατάσταση. Υπάρχει μια περαιτέρω διερεύνηση για 300.000 συνταξιούχους, που έχουν μια σειρά από ζητήματα τεχνικά, διότι είχαν πολλές συντάξεις και πηγές και υπάρχει το ζήτημα των συνταξιούχων που παίρνουν προσωπική διαφορά, ένα ποσό υψηλότερο του δικαιούμενου που συμψηφίζεται με μελλοντικές αυξήσεις».

    Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο βοήθημα σε υγειονομικούς και άλλες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών, ο υπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ των μποναμάδων. Αυτό που θέλουμε είναι να παραχθεί νέος πλούτος, από την ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας και όχι με δανεικά. Αυτός ο πλούτος όταν παραχθεί, θα διανεμηθεί στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας».

    Σχετικά με το κόστος των καυσίμων, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι δρομολογήθηκε ο διπλασιασμός του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης και για επιδοτήσεις που αφορούν και το φυσικό αέριο και δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση «θα είναι εκεί για όσο χρόνο διατηρηθούν οι υψηλές τιμές, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά». Όπως επισήμανε, «ελπίζουμε να μην υπάρξει ανάγκη για αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά εάν παρ΄ ελπίδα χρειαστεί, θα γίνει και αυτό».

    Πιθανή η αναβαλλόμενη εξόφληση λογαριασμών

    Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι η ΔΕΠΑ οικειοθελώς θα παρέχει μείωση της τάξης του 15% σε όλους τους πελάτες της στα τιμολόγια φυσικού αερίου, καθώς είναι μια ΑΕ που λειτουργεί στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και αυτόνομα. «Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα δικά της μέτρα», συμπλήρωσε.

    Σε ότι αφορά την διάρκεια των ανατιμήσεων,  είπε ότι «βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που είναι πολύ δύσκολες οι προβλέψεις. Μία σχολή σκέψης εκτιμά ότι οι ανατιμήσεις αυτές θα είναι βραχείας διάρκειας, λόγω της έκρηξης της ανάπτυξης μετά την κρίση του κορονοϊού, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει και την άλλη σχολή που λέει ότι αυτές οι ανατιμήσεις θα έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα».

    Σχετικά με την πίεση για λήψη κεντρικών αποφάσεων και ανάληψη δράσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Υπάρχουν ήδη πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΕ, υπάρχει και η πρόταση της Ελλάδας και άλλων 4 κρατών-μελών. Θα υπάρξει μεγάλη πίεση προς την κατεύθυνση της ενιαίας αντιμετώπισης στην ΕΕ, πιστεύω στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρχουν αποφάσεις», είπε «Υπάρχουν ήδη πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΕ, υπάρχει και η πρόταση της Ελλάδας και άλλων 4 κρατών-μελών. Θα υπάρξει μεγάλη πίεση προς την κατεύθυνση της ενιαίας αντιμετώπισης στην ΕΕ, πιστεύω στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρχουν αποφάσεις».

    Για το ενδεχόμενο να υπάρξει μετάθεση των λογαριασμών για τα καύσιμα θέρμανσης ή να προβλεφθεί εξόφληση τους με δόσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι «είναι κάτι που μελετάται, το ζήτημα της αναβαλλόμενης καταβολής ή της τμηματικής καταβολής των λογαριασμών, που θα είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τα νοικοκυριά. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να δούμε και την ρευστότητα και τα ταμειακά διαθέσιμα για την βιωσιμότητα των εταιρειών. Είναι κάτι που έχει να κάνει με την ισορροπία της αγοράς. Είναι κάτι που μελετάται. Πάντως, θα γίνει ότι πρέπει για την στήριξη των νοικοκυριών».

    Διαβάστε ακόμη:

    Γεραπετρίτης: Οι καιροί που η Ελλάδα θεωρείτο ο φτωχός συγγενής της διεθνούς διπλωματίας έχουν παρέλθει



    ΣΧΟΛΙΑ