• Πολιτική

    Γεραπετρίτης: Η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα πρέπει να είναι αυστηρή και ακέραια

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης


    «Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ό,τι αφορά στα επιμέρους κεφάλαια της. Θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή τα προβλεπόμενα μνημόνια, σε χρόνο ο οποίος θα κριθεί κατάλληλος από την ελληνική Πολιτεία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

    «Η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα πρέπει να είναι αυστηρή και ακέραια, έτσι ώστε να μπορούμε να συζητούμε με ίσους όρους», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Γεραπετρίτης ο οποίος εκ προοιμίου ανέφερε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά μια διεθνή συνθήκη και ως διεθνής συνθήκη υπερισχύει κάθε άλλης διάταξης νόμου, και δεν μπορεί να τροποποιηθεί με μονομερή ενέργεια, από οποιοδήποτε μέρος», είπε ότι πράγματι υπάρχουν συγκεκριμένα ορόσημα τα οποία αναφέρονται μέσα στη Συμφωνία, μεταξύ των οποίων, και το ορόσημο της 12ης Φεβρουαρίου, για την προσαρμογή της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, σε σχέση με τα προβλεπόμενα επίσημα έγγραφα, προς χρήση, στο εξωτερικό, μετά το πέρας της τεχνικής μεταβατικής περιόδου.

    «Υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες στο να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι προβλεπόμενες δεσμεύσεις και για το κομμάτι των επίσημων ταξιδιωτικών εγγράφων, που ακόμη δεν έχει υπάρξει πλήρης συμμόρφωση, και για τα υπόλοιπα μέρη τα οποία αναφέρονται στη Συνθήκη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». «Εξάλλου η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος, και το 2003 για τη νέα ατζέντα για τη διεύρυνση προς τα δυτικά Βαλκάνια».

    «Συνεχίζουμε να είμαστε πιστοί στην πολιτική επιλογή, στην εθνική επιλογή της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένης και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

    Η προοπτική αυτή κρίνεται και από την πιστή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών, όπως επίσης κρίνεται και με βάση την αρχή των επιδόσεων της χώρας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, και «όποτε χρειάζεται παρεμβαίνει προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των προβλεπόμενων».

    Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι λειτουργούν και ορισμένες επιτροπές όπως αυτή που αφορά τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, και θα υπάρξει συνάντηση στο εγγύς μέλλον. Άλλες επιτροπές έχουν προβλεφθεί σε χρονοδιάγραμμα που είναι για το επόμενο διάστημα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρωσία: Οι συνεργάτες του Ναβάλνι αναζητούν χώρο ώστε οι υποστηρικτές του να τον αποχαιρετήσουν

    Δένδιας: Η συμμετοχή της φρεγάτας «Ύδρας» στις «Ασπίδες» εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα

    Μητσοτάκης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν για τα γενέθλιά του



    ΣΧΟΛΙΑ