• Πολιτική

    Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πύλη εισόδου της Ινδονησίας στις ευρωπαϊκές αγορές

    • NewsRoom
    Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αντιπρόεδρο της Ινδονησίας Μαρούφ Αμίν.

    Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αντιπρόεδρο της Ινδονησίας Μαρούφ Αμίν.


    Σε θερμό κλίμα έλαβε σήμερα χώρα στην Αθήνα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αντιπρόεδρο της Ινδονησίας Μαρούφ Αμίν. Ο υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε γεύμα εργασίας στον Μαρούφ Αμίν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Κατά τις συζητήσεις διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Γεραπετρίτης ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο της Ινδονησίας για την υποστήριξη της χώρας του στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα έτη 2025-2026, με τον Μαρούφ Αμίν να ανταποδίδει παραπέμποντας στη στήριξη που παρείχε πριν από μερικά χρόνια η Ελλάδα σε αντίστοιχο αίτημα της Ινδονησίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Σύμπτωση απόψεων διαπιστώθηκε σε σχέση με την ανάγκη σεβασμού της θρησκευτικής ανεκτικότητας, αλλά και ως προς τη βαρύτητα που οι δύο χώρες αναγνωρίζουν στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δεδομένης της νησιωτικής γεωγραφίας τους.

    Κατά τη συζήτηση για την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόσφατή επίσκεψή του στα Ιεροσόλυμα και τη Ραμάλα και υπογράμμισε την αξία της αυστηρής εφαρμογής της συμφωνίας για ανθρωπιστική παύση. Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και στην περίθαλψη των τραυματιών, υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη στήριξης της Παλαιστινιακής Αρχής στο ρόλο που θα μπορούσε να έχει την επόμενη μέρα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στον Μαρούφ Αμίν την καταδίκη από μέρους της Ελλάδας της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς, αλλά και την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εντός του πλαισίου που χαράσσει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

    Οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Amin συμφώνησαν στην ανάγκη διεύρυνσης και εμβάθυνσης των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ινδονησίας.

    Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει συνάψει με τη νησιωτική χώρα της Ασίας, η οποία συγκαταλέγεται στις είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ένα Σχέδιο Διμερούς Οικονομικής Δράσης. Επιπλέον, σημαντική συνεργασία έχει αναπτυχθεί στους τομείς της Άμυνας και της Τεχνολογίας, ενώ ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

    «Η Ελλάδα θα ήθελε να γίνει η πύλη εισόδου της Ινδονησίας στις ευρωπαϊκές αγορές», ήταν το μήνυμα του κ. Γεραπετρίτη προς τον αντιπρόεδρο της Ινδονησίας, μία άμεση αναγνώριση της έντονα ανοδικής οικονομικής πορείας της μεγαλύτερης μουσουλμανικής χώρας παγκοσμίως.

    Σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνεται: «Συζήτηση για θετικές προοπτικές των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδονησίας, την 75η επέτειο σύναψης διπλωματικών σχέσεων, την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την υποστήριξη του διαθρησκειακού διαλόγου και την κατάσταση Μέση Ανατολή».

     

    Διαβάστε επίσης:

    Συγκλονιστικό: Η 89χρονη που δώρισε ασθενοφόρο αξίας 65.000 ευρώ

    Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Έχουμε εξασφαλίσει ηλεκτρικό χώρο 2 GW για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών

    SunriseMezz: Επιστροφή κεφαλαίου €10,50 εκατ. στους μετόχους



    ΣΧΟΛΙΑ