Πολιτική

Γεραπετρίτης: Δεν επιβάρυνε τα επιδημιολογικά δεδομένα το click away – Πρόθεση να ανοίξει με όρους το λιανεμπόριο

  • NewsRoom
Γιώργος Γεραπετρίτης

Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας


«Το λιανεμπόριο, όπως λειτούργησε, δεν προκάλεσε καμία ουσιαστική επιβάρυνση στα υγειονομικά δεδομένα» δήλωσε, εν αναμονή και των σχετικών εισηγήσεων της επιτροπής, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, εκφράζοντας συγχρόνως την ελπίδα του για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στο εγγύς μέλλον.

Μιλώντας στοn Alpha 989 δήλωσε βέβαιος ότι «το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί η κρίσιμη μάζα πληθυσμού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας απέναντι στον ιό, και θα πάει καλά η τουριστική περίοδος».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει «αλώβητη και ακέραια την εργασία -κι αυτή είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της επόμενης ημέρας».

Ξεκινώντας από τη γενική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, είπε ότι «η Ελλάδα πηγαίνει σχετικά καλά, είμαστε στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού, είμαστε στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρουσμάτων και ειδικώς στις τελευταίες 48 ώρες στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά τα δεδομένα αυτά. Υπάρχει μια κοινή παραδοχή ότι η προληπτική πολιτική που ασκήσαμε, αποδίδει καρπούς. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πριν από ένα μήνα, έχουμε περισσότερες από 400 κλίνες ΜΕΘ κενές», σημείωσε εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας.

Χωρίς η κυβέρνηση να παραγνωρίζει το γεγονός ότι «κάθε μήνας κλειστής οικονομίας κοστίζει 3 δισ., ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας μας, άρα για να έχουμε αυτήν την καλή υγειονομικά κατάσταση, ‘ματώνουμε’ ως χώρα», ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου «να υπάρξει ένα άνοιγμα όσον αφορά το λιανεμπόριο με τους όρους τους οποίους θα εισηγηθεί η επιτροπή. Στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει, ελπίζω, ένα σταδιακό άνοιγμα και των σχολείων».

Εστιάζοντας στην αυριανή κρίσιμη εισήγηση της επιτροπής, επεσήμανε πως «το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε, δεν προκάλεσε καμία ουσιαστική επιβάρυνση στα υγειονομικά δεδομένα, άρα θα πρέπει να επαναλειτουργήσει. Από εκεί και πέρα για οποιοδήποτε άνοιγμα, θα περιμένουμε τις αποφάσεις της επιτροπής».

Το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί η κρίσιμη μάζα πληθυσμού

Στο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού είπε ότι «ως τώρα έχει εμβολιαστεί το 0,6% του γενικού πληθυσμού, αυτό είναι ένα ποσοστό αντικειμενικά μικρό, είναι όμως υπερδιπλάσιο από το ποσοστό πληθυσμού σε άλλες σημαντικές χώρες της Ευρώπης, όπως Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει ενεργοποιήσει τέτοιου τύπου ψηφιακή οργάνωση στο κομμάτι των ραντεβού για τον εμβολιασμό».

Και, σε αριθμούς, «έχουμε επιβεβαιωμένα 110.000 νέα ραντεβού ιδίως από την κατηγορία των υπερηλίκων. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 150 σημεία εμβολιασμού με 282 εμβολιαστικά κέντρα. Ο σχεδιασμός είναι να έχουμε περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα», με τη διευκρίνιση ότι «αυτό δεν είναι αναγκαίο σήμερα γιατί δεν έχουμε πολύ μεγάλη ροή προμηθειών».

Όμως, μέσα στον Ιανουάριο, από την Pfizer και την Moderna, η χώρα θα έχει περίπου 450.000 δόσεις, το Φεβρουάριο περίπου 1,7 εκατ. και τον Απρίλιο περίπου 7 εκατ.

Τούτων δοθέντων, «το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί η κρίσιμη μάζα πληθυσμού έτσι ώστε να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας απέναντι στον ιό».

Όταν θα έχεις φθάσει στο 50% του πληθυσμού, που είναι ένας πολύ βατός στόχος για το καλοκαίρι, και σε αυτόν τον πληθυσμό θα έχεις όλες τις ευάλωτες κατηγορίες, στην πραγματικότητα το τείχος που έχει υψώσει στον ιό, είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο αναλογικά. Είναι άλλο ο εμβολιασμός του 50% του γενικού πληθυσμού κι άλλο να έχεις κάνει 50% σε εκείνους οι οποίοι είναι απολύτως ευάλωτοι στον ιό», υπογράμμισε συγκεκριμένα ο Γ. Γεραπετρίτης και τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να έχουμε φθάσει σε κρίσιμη μάζα ανοσίας πολύ πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ενιαία μεταχείριση. Είμαστε γνήσια αισιόδοξοι, ότι η τουριστική περίοδος θα είναι ανθούσα στην Ελλάδα».

Στο ερώτημα γιατί δεν χαλαρώνουν τα μέτρα σε νησιά με πολύ μικρή επιβάρυνση, ο υπουργός υπεραμύνθηκε του μοντέλου της ενιαίας διαχείρισης της χώρας -«μας έχει οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα»-, άλλωστε «χώρες που επέλεξαν να κάνουν γεωγραφικά διαφοροποιημένη διαχείριση, δεν πήγαν καλά».

Επικαλέστηκε δε, και το παράδειγμα της Κρήτης, όπου «μια βδομάδα πριν ήταν εντελώς καθαρή, τώρα εμφανίζει σε ορισμένα σημεία να έχει μια μικρή, διαχειρίσιμη βεβαίως, έξαρση», θέλοντας έτσι να υπογραμμίζει τον ευμετάβλητο χαρακτήρα της κατάστασης.

Τα Rafale αλλάζουν τα επιχειρησιακά δεδομένα στην περιοχή

Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό των εξοπλισμών, ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε πως «ποτέ στην Ιστορία της Ελλάδας δεν έχει υπάρξει μία περίπτωση που να υπήρξε ταχύτερη εξοπλιστική σύμβαση από αυτήν των ‘Rafale’, την ξεκινήσαμε Σεπτέμβριο, την τελειώσαμε Δεκέμβριο. Αυτό για τα ελληνικά δεδομένα είναι μια… μυθική διάσταση χρόνου».

Χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ευφυή» τη μεικτή αγορά νέων και μεταχειρισμένων, σε άριστη κατάσταση, αεροσκαφών, ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι θα έχουμε τις πρώτες παραδόσεις των «Rafale» που, όπως σημείωσε εμφατικά, «αλλάζουν τα επιχειρησιακά δεδομένα στην περιοχή».

Στην αγορά των αεροσκαφών συμπλήρωσε το γεγονός ότι «είμαστε ήδη σε αναζήτηση για τις φρεγάτες που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό», ενώ θα υπάρξει και «σταδιακή ενίσχυση προσωπικού στο μέτρο που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας». Συμπερασματικώς, «μια συνολική αναβάθμιση την επόμενη 5ετία».

Στο κεφάλαιο του τουρισμού και απαντώντας στις επικρίσεις που είχε δεχθεί ο Χάρης Θεοχάρης, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως «υπήρχε μια διάχυτη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του υπουργού, τα δεδομένα όμως είναι τα εξής: το 2020 η Ελλάδα είχε την καλύτερη θέση μεταξύ όλων των ανταγωνιστικών χωρών της Ευρώπης, κατάφερε να διατηρήσει μια πίτα 40% του συνολικού τουρισμού στην Ευρώπη, δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες. Ήδη σχεδιάζεται η επόμενη μέρα, θα πάμε καλά και θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα».

Η Ελλάδα δεν έχασε θέσεις εργασίας το 2020

Στο κεφαλαιώδες ζήτημα της εργασίας, ο Γ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως «η Ελλάδα δεν έχασε θέσεις εργασίας το 2020, είχε θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απωλειών εργασίας, είναι μοναδικό εν μέσω κρίσης. Τον Δεκέμβριο έχουμε περισσότερες από 2.000 νέες θέσεις εν μέσω πανδημίας. Καταφέραμε με τα καινοτόμα εργαλεία που έχουμε εισαγάγει, να διατηρήσουμε αλώβητη και ακέραια την εργασία -κι αυτή είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της επόμενης ημέρας».

Αντιθέτως, πρόσθεσε, εάν είχε απορυθμιστεί η αγορά εργασίας, «με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσες να επιβιώσεις σήμερα -κι εμείς είμαστε υπερήφανοι».

Στο θέμα των συντάξεων αναγνώρισε πως «είναι μία από τις μεγάλες διακυβεύσεις για το 2021, έγιναν τεράστια βήματα: το γεγονός ότι οι νέες συντάξεις, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, βγαίνουν αυτόματα και ηλεκτρονικά, είναι σημαντικό. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μηχανογραφηθεί όλο το σύστημα, ελπίζουμε το μεγάλο στοκ των συντάξεων να το διεκπεραιώσουμε».

Σε ό,τι αφορά, τέλος την πρόταση να δοθεί κουπόνι στους ΑΜΕΑ και στους άνω των 85 (στους τελευταίους για τις μετακινήσεις τους να εμβολιασθούν), προκειμένου να μετακινούνται με ταξί, έκανε λόγο για «έξυπνες λύσεις» και δήλωσε πως θα εξετασθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Ταραντίλης για λιανεμπόριο: Ένας μήνας lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ – Καλύτερα τα επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με τα μέσα Δεκεμβρίου

Θεοχάρης για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Δεν θα είναι προϋπόθεση, για να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα


ΣΧΟΛΙΑ