• Top Stories

    Απίστευτο: Η γαλλική Lafarge, μητρική της ΑΓΕΤ Ηρακλής, σε εμπορική συμφωνία με τον ISIS

    • NewsRoom


    Με απώτερο σκοπό να προστατεύσει τα συμφέροντα της, ο παγκόσμιος ηγέτης στη βιομηχανία τσιμέντου, η γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge έκανε συμφωνία με τα ένοπλα στρατεύματα στη Συρία αλλά και ομάδες του ISIS. Όπως αναφέρει η γαλλική Le Monde, η εταιρεία Lafarge – η οποία στην Ελλάδα είναι μητρική της ΑΓΕΤ Ηρακλής – μεταξύ του 2013 και του 2014, πλήρωσε φόρους σε μεσάζοντες και διαπραγματεύτηκε την ασφαλή διέλευση των φορτηγών και των εργαζομένων της, προκειμένου να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη βόρεια Συρία.

    Η Lafarge, ηγέτιδα εταιρεία στην παγκόσμια βιομηχανία τσιμέντου, ωστόσο, δεν απάντησε στα ερωτήματα της AFP αναφορικά με αυτές τις αποκαλύψεις. Περιορίστηκε να αναφέρει μόνο ότι “απόλυτη προτεραιότητα έχει πάντα η ασφάλεια και η προστασία του προσωπικού”.

    Στην καρδιά των “σκοτεινών αυτών συμφωνιών” που επικαλείται η Le Monde, βρίσκεται και ένα εργοστάσιο τσιμέντου, που αγόρασε η Lafarge το 2007, σε μία περιοχή περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Χαλέπι.

    Η τσιμεντοβιομηχανία στη Jalabiya τέθηκε σε λειτουργία το 2010, ένα χρόνο πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. “Μέχρι το 2013, η παραγωγή ήταν ανοδική, παρά την αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή λόγω του εμφυλίου πολέμου” αναφέρει η εφημερίδα. Ωστόσο, το 2013, ο ISIS, άρχισε να παίρνει τον έλεγχο στις πόλεις και τους δρόμους που βρίσκονται γύρω από το εργοστάσιο.

    Η Le Monde, με δημοσίευμά της πριν από λίγες εβδομάδες, επικαλέστηκε email που έχουν σταλεί από τους manager της Lafarge στη Συρία και τα οποία αναφέρουν “τους αποκαλυπτικούς διακανονισμούς μεταξύ Lafarge και τζιχαντιστών προκειμένου να συνεχίσει η παραγωγή μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου του 2014″. Είναι η ημερομηνία όπου ομάδες του ISIS “πήραν στα χέρια τους” τη βάση της εταιρείας και η Lafarge σταμάτησε κάθε δραστηριότητα.

    Χαρακτηριστική μάλιστα, σύμφωνα με την Le Monde, είναι μία περίπτωση όπου η Lafarge, αναζητώντας πρόσβαση στα εργοστάσιά της για τους εργάτες και τις προμήθειές της, έστειλε έναν άντρα, ονόματι Ahmad Jaloudi, με την αποστολή να “λάβει άδεια από τον ISIS για να αφήσει τους εργάτες να περνούν από τα σημεία ελέγχου”. Σύμφωνα με τη Le Monde, μάλιστα, όλα αυτά τα γνώριζαν και από τα κεντρικά της εταιρείας στο Παρίσι. 

    Στα στοιχεία που παρουσίασε η Le Monde και μία άλλη περίπτωση όπου, “ένα διαβατήριο έφερε τη σφραγίδα του ISIS και εγκρίθηκε από τον επικεφαλής των οικονομικών (του ISIS) στo Χαλέπι”, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εταιρεία βρισκόταν σε συμφωνία τον ISIS, προκειμένου να χαίρει ελεύθερης διέλευσης των προμηθειών και των εργαζομένων της. Προκειμένου μάλιστα να συνεχίζει να κατασκευάζει τσιμέντο, η Lafarge αγόρασε άδεια και πλήρωσε φόρους τόσο σε μεσάζοντες του ISIS όσο και σε εμπόρους πετρελαίου, αναφέρει η εφημερίδα.

    Η Lafarge, η οποία το 2015 συγχωνεύτηκε με την ελβετική τσιμεντοβιομηχανία Holcim –επιβεβαίωσε στο AFP ότι όντως ήταν ιδιοκτήτρια της τσιμεντοβιομηχανίας στη Jalabiya μεταξύ 2010 και 2014, αλλά δεν αποδέχτηκε άμεσα τις “κατηγορίες”. “Όταν οι συρράξεις άρχισαν να πλησιάζουν στο εργοστάσιο, η απόλυτη προτεραιότητα της Lafarge, ήταν να διασφαλίσει το προσωπικό της, ενώ υπήρχαν συζητήσεις και για το κλείσιμο του εργοστασίου” αναφέρει η εταιρεία.

    Οι στρατιωτικές δυνάμεις του ISIS αποχώρησαν από το εργοστάσιο στη Jalabiya, έπειτα από πίεση των Κουρδικών δυνάμεων τον Φεβρουάριο του 2015. Πληροφορίες της Le Monde, αναφέρουν ακόμη ότι η περιοχή πλέον χρησιμοποιείται από συμμαχικές αμερικανικές, γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις, στον πόλεμο των Κούρδων κατά των τζιχαντιστών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζα Πειραιώς: Αυτά είναι τα τέσσερα ονόματα των υποψηφίων για τη θέση του CEO

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Παπαδόπουλος: Η μεγάλη αποτυχία της Forthnet. Οι διαδόσεις, οι φήμες και τα ψέματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year

     



    ΣΧΟΛΙΑ