• Πολιτική

    «Φιλί ζωής» του Ρέντσι στην κυβέρνηση Κόντε μετά την κρίση που έφερε η αποφυλάκιση 376 μαφιόζων λόγω του κορονοϊού

    Ματέο Ρέντσι


    «Φιλί ζωής» στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ανακοίνωσε στη Γερουσία ότι δεν θα υπερψηφίσει τις δυο προτάσεις μομφής κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Αλφόνσο Μποναφέντε, έστω κι αν δεν συμφωνεί με πολλούς χειρισμούς του.

    Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε βρέθηκε σε ταραγμένα νερά, καθώς  κατατέθηκαν δυο προτάσεις μομφής κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ανήκει στα Πέντε Αστέρια, με την αντιπολίτευση να τον μέμφεται επειδή με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού βγήκαν από την φυλακή και πήγαν σε κατ΄οίκον περιορισμό 376 μαφιόζοι. Ανάμεσά τους, πολλοί δολοφόνοι και ισοβίτες.

    Επισήμως, ο στόχος ήταν να μην επεκταθεί η επιδημία στο εσωτερικό των φυλακών. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι δόθηκε η ευκαιρία σε μέλη του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος (Κόζα Νόστρα, Ντράγκετα, Ιερό Ενωμένο Στεφάνι) να έρθουν σε επαφή με το άμεσο περιβάλλον τους. Και να μπορέσουν, πολύ πιο εύκολα, να ξαναστήσουν το παράνομο δίκτυό τους δίνοντας εντολές για χρηματικούς εκβιασμούς, τοκογλυφία, εξασφάλιση εργολαβιών του δημοσίου και πολλά άλλα.

    Τώρα, καταβάλλεται προσπάθεια να επιστρέψουν όλοι στην φυλακή -με την υπογραφή ειδικού διατάγματος- και στο μεταξύ παραιτήθηκε ο υπεύθυνος σωφρονιστικών ιδρωμάτων, στο υπουργείο δικαιοσύνης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle . Παράλληλα, η ιταλική συντηρητική παράταξη (Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας), όπως και οι ριζοσπάστες θεωρούν ότι η πολιτική ευθύνη είναι του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης. Και τον κατακρίνουν για λανθασμένη επιλογή του επικεφαλής των φυλακών της χώρας.

    Έτσι, η τύχη του Αλφόνσο Μποναφέντε εξαρτιόταν από την στάση του μικρού, κεντρώου κόμματος «Ζωντανή Ιταλία», του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Ο Ρέντσι, παίρνοντας τον λόγο στην Γερουσία, έπειτα από σειρά αμφίσημων μηνυμάτων, ανακοίνωσε τελικά ότι δεν θα υπερψηφίσει τις δυο προτάσεις μομφής, έστω κι αν δεν συμφωνεί με πολλούς χειρισμούς του Μποναφέντε. Αυτό σημαίνει ότι η αντιπολίτευση δεν διαθέτει την αναγκαία αριθμητική ισχύ για να κερδίσει την σημερινή μάχη.

    Ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε σήμερα ότι η επιλογή για την αποφυλάκιση των μαφιόζων έγινε αυτόνομα από σειρά Ιταλών δικαστικών και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Κόντε έχει υπογράψει νέο διάταγμα, βάσει του οποίου οι 376 εγκληματίες πρέπει να επιστρέψουν στην φυλακή. Η αντιπολίτευση, με την σειρά της, επέμεινε με έμφαση στο ότι η επιλογή του υπεύθυνου σωφρονιστικών ιδρυμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε προσωπικά από τον Μποναφέντε και ότι ο αρμόδιος υπουργός φέρεται να απέκλεισε άλλους υποψήφιους, γνωστούς για την πάγια σκληρή τους στάση κατά της Κόζα Νόστρα. «Αντικρούω κάθε κατηγορία. Είμαι άνθρωπος των κρατικών θεσμών και αυτούς υπηρετώ από την αρχή της θητείας μου», απάντησε ο Μποναφέντε κατά την ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας.

    Πάντως, είναι σαφές ότι η όλη αυτή υπόθεση στη συγκεκριμένη φάση αποδυναμώνει τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Ο οποίος ήδη δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τα χρήματα που έχει υποσχεθεί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δέχεται πιέσεις για ευρύ ανασχηματισμό και πρέπει τώρα να καταφέρει να καλύψει με κάποιο τρόπο και τον υπουργό δικαιοσύνης του.



    ΣΧΟΛΙΑ