• Πολιτική

    «Ευγνώμων» στην Τουρκία για την ισχυρή στήριξη στην επένδυση του Άκουγιου δήλωσε ο Πούτιν

    • NewsRoom
    Ερντογάν Πούτιν

    Βλάντιμιρ Πούτιν (αριστερά), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (δεξιά)


    Την έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν από την Άγκυρα, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στις 18 Μαρτίου. Ο Ρώσος Πρόεδρος έφτασε σήμερα στην Τουρκία γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), στο πλαίσιο της τριμερής συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, με βασικό θέμα τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

    Σήμερα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας κήρυξαν επισήμως την έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Άκουγιου, του πρώτου σε τουρκικό έδαφος, ο οποίος θα κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

    AP Photo/Burhan Ozbilici

    Μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψης του στην Τουρκία, ο κ. Πούτιν δήλωσε πως ο πυρηνικός σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Ανέφερε επίσης πως είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ, που συνοδεύει τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε πως περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού.

    Στη συνέχεια οι Ερντογάν και Πούτιν θα έχουν συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο, κατά τις οποίες σημαντική θέση αναμένεται να έχει το ζήτημα της Συρίας, ενώ αύριο Τετάρτη, 4 Απριλίου, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί θα φθάσει επίσης στην Άγκυρα για να πραγματοποιήσει με τους δύο ομολόγους του τριμερή σύνοδο κορυφής, παρουσία 4000 αστυνομικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην Τουρκία την Μ. Τρίτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Πούτιν: Τι συζήτησαν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μήνυμα Τσίπρα σε Ερντογάν: «Να επιστρέψει τους Έλληνες στρατιωτικούς»



    ΣΧΟΛΙΑ