• Πολιτική

    Εύα Καϊλή: Τα Χριστούγεννα στη φυλακή, ο φόβος για απαγωγή και ποιους «έκαψε» στην ανάκριση

    • NewsRoom
    Εύα Καϊλή

    Εύα Καϊλή


    Στις φυλακές του Άρεν θα παραμείνει τουλάχιστον για ακόμη ένα μήνα η Εύα Καϊλή, ύστερα από απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών.

    Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή κρατείται από τις βελγικές αρχές εδώ και 14 ημέρες, από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, οπότε και συνελήφθη και ανακρίθηκε για το Qatargate.

    Κίνδυνος απαγωγής

    Η Εύα Καϊλή θα μείνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μακριά από την ανήλικη κόρη της, αλλά και από τους δυνητικούς απαγωγείς της, καθώς οι Βέλγοι δικαστές εκτιμούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος απαγωγής και μεταφοράς της στο Κατάρ, ενδεχόμενο το οποίο σόκαρε τη διεθνή κοινή γνώμη.

    Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση

    Κατά τη διάρκεια της απολογίας της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, αλλά επέδειξε, σύμφωνα πληροφορίες, διάθεση συνεργασίας.

    Η ίδια φέρεται να πρότεινε να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι και να της αφήσουν στη διάθεσή της μόνο ένα τηλέφωνο, το οποίο δέχτηκε να παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές, αλλά να έχει επαφή μόνο με το παιδί της.

    Όπως δήλωσε ο δικηγόρος της, ωστόσο, ο Εισαγγελέας τοποθετήθηκε λέγοντας ότι το παιδί δεν συνιστά λόγο αποφυλάκισης, κρίνοντας ως εκ τούτου ότι πρέπει να καταστεί προφυλακιστέα για έναν μήνα ακόμη.

    Η κα. Καϊλή έχει δικαίωμα έφεσης μέσα στο επόμενο 24ωρο. Σε αυτή την περίπτωση θα εμφανιστεί στο εφετείο εντός των επόμενων 15 ημερών.

    Η εισαγγελία δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, επικαλούμενη πως η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της Εισαγγελίας η κυρία Καϊλή (σ.σ. την αποκαλεί Ε.Κ.), βρέθηκε χθες ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για την υπόθεση που αφορά οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν «στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας σχετικά με εικαζόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ένα άτομο εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον των προδικαστικών τμημάτων του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες. Με την απόφασή του σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί, το προδικαστικό συμβούλιο παρέτεινε την προφυλάκιση της Ε.Κ. (σ.σ., Εύας Καϊλή) κατά ένα μήνα. Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου Βρυξελλών εντός 15 ημερών». «Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες προς το παρόν. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου», καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση, η οποία αποτύπωσε ευκρινώς το βαρύ κλίμα, το οποίο εντόπισαν οι δικηγόροι της Ευρωβουλευτή από τα πρώτα λεπτά της απολογίας της.

    Ποιους έκαψε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης η Καϊλή

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής φέρεται να κατονόμασε επτά συναδέλφους της ως εμπλεκόμενους στο μεγάλο σκάνδαλο του «Qatar-gate», για χρηματισμό από το Κατάρ, ενώ η ιταλική εφημερίδα «il Fatto Quotidiano» εντάσσει ανάμεσα σε αυτούς και τον Ιταλό Ευρωβουλευτή, Μπράντο Μπενιφέι.

    Σύμφωνα με την ιταλική «il Fatto Quotidiano» κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η Εύα Καϊλή ρωτήθηκε από τους ανακριτές:

    Αναφερθείσα στο επίμαχο πρωινό της 9ης Δεκεμβρίου, η κ. Καϊλή φέρεται να κατέθεσε πως «προσπάθησα πρώτα να καλέσω τον Παντσέρι, ο οποίος μιλάει μόνο ιταλικά, αλλά δεν μπόρεσα να τον βρω. Στη συνέχεια, προσπάθησα να πάρω τον Μαρκ Ταραμπέλα, μετά την Μαρία Αρένα. Εκείνοι απάντησαν ότι δεν γνώριζαν, γιατί ο Παντσέρι δεν απαντούσε».

    Μετά από αυτά, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ φέρεται να την πίεσε περισσότερο. «Ποιος είναι γύρω από τον Παντσέρι; Θέλουμε δύο λομπίστες που τον βοηθούν στο έργο του», ρώτησε ο ανακριτής, με την Εύα Καϊλή να απαντά: «Ο Τζιουζέπε Μερόνι, ο προηγούμενος βοηθός του, που εξακολουθεί να τον βοηθάει. Νταβίντε… δεν ξέρω το επώνυμό του, αλλά καταλαβαίνω ότι εργάζεται εκεί. Σιμόνα, Καρόλα και Φραντσέσκα. Ο Παντσέρι συνήθιζε να τους βοηθάει ως αντάλλαγμα».

    «Τους πλήρωσε ο Παντσέρι;». «Όχι, μετά το 2019, όταν δεν επανεξελέγη, προσπαθούσε να τους βοηθήσει όλους να βρουν δουλειά». «Και μετά, σε κατώτερο επίπεδο, ποιος ασχολήθηκε;». Η Καϊλή απαντά: «Η Μαρία Αρένα, ο Μαρκ Ταραμπέλα και ο Αντρέα Κοτσολίνο». Στη συνέχεια, οι ερευνητές αναφέρουν ακόμη δύο ονόματα: «Ο Μορέτι και ο Μπράντο Μπενιφέι;». «Ναι», καταλήγει η Καϊλή.

    Αλλά όταν ρωτήθηκε αν «θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα δώρα του Παντσέρι», εκείνη λέει: «Μπορώ να σας πω το εξής: αν έψαχνα συμβουλές για την πολιτική, θα ζητούσα από τον Φραντσέσκο να τηλεφωνήσει στον Αντόνιο. Δεν ξέρω αν έλαβαν χρήματα, θα μπορούσαν να είχαν ταξιδέψει στο Κατάρ ή στο Μαρόκο, να είχαν οργανώσει αποστολές, αλλά νομίζω ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν επίσημες αποστολές, δεν γνωρίζω κάτι για κάποιο δώρο».

    Ο ευρωβουλευτής Μπράντο Μπενιφέι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, διαψεύδει κάθε συμμετοχή του.

    «Όσον αφορά ορισμένες φήμες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο αυτές τις μέρες, πρέπει να διευκρινίσω με σαφήνεια ορισμένες πτυχές… Δεν έχω πάει ποτέ στο Κατάρ ή στο Μαρόκο, δεν είχα καμία επαφή εκτός δουλειάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κανένα από τα άτομα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Qatargate, κάθε ερώτηση ή ψήφος μου ήταν πάντα αντίθετη με τις πολιτικές θέσεις για τα εν λόγω ζητήματα.

    Στο τέλος της τελευταίας κοινοβουλευτικής περιόδου ήμουν ένας από τους λίγους ευρωβουλευτές του PD που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής για ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Μαρόκου στο Δικαστήριο, σε ανοιχτή αντίθεση με τις θέσεις του Παντσέρι και της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ως εκ τούτου, απορρίπτω κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με τις ενέργειες αυτών των ανθρώπων και είμαι διαθέσιμος να συνεργαστώ με το δικαστικό σώμα μαζί με ολόκληρη την αντιπροσωπεία των βουλευτών του PD για να ρίξουμε φως σε όλες τις πτυχές αυτού του ζητήματος το συντομότερο δυνατό».

    Ο Μπράντο Μπενιφέι είναι Ιταλός ευρωβουλευτής και ανήκει στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι. Έχει εκλεγεί μέχρι στιγμής δύο φορές στο Ευρωκοινοβούλιο. Η πρώτη φορά ήταν το 2014, ενώ το 2019 επανεξελέγη. Κατά την πρώτη του θητεία (2014-2019), ο Μπενιφέι υπηρέτησε στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το 2019 μετακινήθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών. Το 2020 εντάχθηκε και στην Ειδική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη σε μια Ψηφιακή Εποχή. Υπό αυτή την ιδιότητα, υπηρετεί ως κύριος εισηγητής του Κοινοβουλίου για τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης. Από το 2021 είναι μέλος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

    Την ίδια ώρα, στοιχεία που επικαλείται επιπλέον η εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano», θέλουν την Εύα Καϊλή να ισχυρίζεται ότι τα 750.000 ευρώ δεν ήταν τα πρώτα χρήματα που άφηνε ο Αντόνιο Παντσέρι στο σπίτι της.

    «Το είχε κάνει και πριν τον κορονοϊό, όταν είχε αφήσει κάποια χρήματα και στη συνέχεια ήρθε να τα πάρει. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο (σ.σ. Τζιόρτζι) περισσότερο από το διαμέρισμά του» δήλωσε η Ευρωβουλευτής, αποδίδοντας στην ασυλία της την πρακτική Παντσέρι.

    Για τον σύντροφό της σχολίασε πως «ήταν ο συνεργάτης που “φύλαγε κάτι για λογαριασμό του και πιθανότατα για το σημερινό αφεντικό του, Αντόνιο Κοτζολίνο», εκτιμώντας ότι εκείνος «δεν μπορούσε να πει όχι» στον προϊστάμενό του. «Ήταν πολύ ευγενικός. Ίσως να έπρεπε να πω κάτι γιατί είμαι μεγαλύτερη», απάντησε η Ευρωβουλευτής.

    Σύμφωνα με την ίδια, η βαλίτσα με τα 600.000 ευρώ ήταν στο σπίτι της για τρεις ή τέσσερις μήνες. «Η βαλίτσα ήταν για τον Παντσέρι» φέρεται να υποστήριξε, ενώ για τα υπόλοιπα 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμα των Βρυξελλών, η Εύα Καϊλή φέρεται να ισχυρίστηκε ότι «ο Τζιόρτζι τα είχε δανειστεί για το σπίτι».

    Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την απόφαση παραμονής της στη φυλακή

    Η  είδηση της παραμονής στη φυλακή της Εύας Καϊλή για την εμπλοκής της στο Qatargate φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα των Διεθνών ΜΜΕ.

    «Διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Εύα Καϊλή κρατείται στη φυλακή» γράφει η L’ Echo, με υπότιτλο: «Η Εύα Καϊλή έχει προθεσμία 24 ωρών για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης παράτασης της κράτησής της».

    Η βελγική Le Soir αναφέρει «Παρατείνεται για έναν μήνα η κράτηση της Εύας Καϊλή. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή θα παραμείνει υπό κράτηση αφού κατηγορήθηκε για έρευνα για διαφθορά».

    H γαλλική Le Parisien γράφει: «Παραμένει στη φυλακή. Η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε την κράτηση της Ελληνίδας Εύας Καϊλή, η οποία κατηγορήθηκε αυτόν τον μήνα σε έρευνα για διαφθορά που αφορούσε το Κατάρ και της αφαιρέθηκε το λειτούργημα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

    Διαβάστε επίσης

    Εύα Καϊλή: Δεσμεύεται το οικόπεδό της στην Πάρο



    ΣΧΟΛΙΑ