• Πολιτική

    Eurogroup: Πρόθυμη για συμβιβασμό η Αυστρία, αλλά δεν συζητά «κορονο-ομόλογα»

    • NewsRoom

    Γκέρνοτ Μπλιούμελ


    Πρόθυμη να καταλήξει σε συμφωνία για κοινή απάντηση της Ευρωζώνης απέναντι στην κρίση του κορονοϊού εμφανίζεται η Αυστρία,  προσθέτοντας ωστόσο πως τα ευρωομόλογα παραμένουν εκτός συζήτησης.

    «Αυτό είναι εκτός συζήτησης για εμάς. Αυτό συνεχίζει να ισχύει», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γκέρνοτ Μπλιούμελ.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν σήμερα στις 18.00 ώρα Ελλάδας την συζήτηση που διακόπηκε άδοξα τη Δευτέρα. Σε εκείνη τη συζήτηση είχαν τάχθεί υπέρ της ιδέας ενός ταμείου ανάκαμψης αλλά διαφώνησαν για τον τρόπο χρηματοδότησής του διότι η συζήτηση αυτή περιλαμβάνει το ιδιαίτερο αμφιλεγόμενο θέμα του εάν η ΕΕ θα πρέπει α εκδώσει κοινό χρέος. Η διαμάχη εντάσσεται στην επίμονη αντιπαράθεση μεταξύ του στρατοπέδου των οικονομικά ασθενέστερων κρατών της νότιας Ευρώπης, με επικεφαλής την Ιταλία, από την μία πλευρά, και της Ολλανδίας που λειτουργεί ως προπύργιο του δημοσιονομικά συντηρητικού Βορρά, από την άλλη.

    «Επίσης, δεν είμαστε υπέρ ενός τέτοιας διατύπωσης διότι η ιδέα ανοίγει την πόρτα σε μια αμοιβαιοποίηση χρέους…. Δεν ήταν μόνο η Ολλανδία», δήλωσε ο Μπλιούμελ. Ερωτηθείς εάν σε αυτή τη συνεδρίαση διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ συνολικά, απάντησε: «Αφορά τη διαχείριση αυτής της κρίσης».



    ΣΧΟΛΙΑ