• Πολιτική

    Eurogroup: Η επόμενη ημέρα – Το “να τελειώνουμε” του Γερούν και τα μέτρα που θα μας… οφελήσουν

    • NewsRoom
    Ντάισελμπλουμ


    Δεν έχουμε άλλο χρόνο για τη δεύτερη αξιολόγηση” επεσήμανε στη χθεσινή συνεδρίαση (7/11/2016) του Eurogroup ο πρόεδρος Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

    Τρία βασικά μέτωπα στο πεδίο της αξιολόγησης υπέδειξε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Στόχος η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως τις 5 Δεκεμβρίου που συνεδριάζει ξανά το Eurogroup. Το ένα μέτωπο είναι “η δημοσιονομική πορεία για τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα για τον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου και του 2018“, και τα άλλα δύο είναι οι μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό και στο κοινωνικό σύστημα (social system reform).

    Μέτρα-“φωτιά” – Μακροπρόθεσμα οφέλη

    Ωστόσο έγινε σαφές ότι έως τότε θα πρέπει να κλείσουν όχι μόνο τα μέτωπα του μνημονίου, αλλά και το πακέτο των βραχυπρόθεσμών μέτρων του χρέους. Και τούτο με τον κ. Ρέγκλινγκ να κάνει – δύο φορές – στις δηλώσεις του λόγο για προσωρινά “βάρη” των παρεμβάσεων που ακόμη όπως είπε εξετάζονται (βραχυπρόθεσμα μέτρα) και θα έχουν σημαντικά οφέλη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. “Κάποια μέτρα μπορεί να φέρουν πρόσθετο βάρος πριν αποδώσουν πλεονεκτήματα” ανέφερε σε μία από τις τοποθετήσεις του.

    Ορόσημο η 5η Δεκεμβρίου

    Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας ανήγαγε τη σύνοδο του Δεκεμβρίου στο κρίσιμο ορόσημο για να υπάρξει χρόνος συνολικής συμφωνίας για το χρέος και το ρόλο του ΔΝΤ (με συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου) έως το τέλος του έτους και αναφορά σε σχετική δέσμευση του Πολ Τόμσεν (που ήταν χθες παρών στην σύνοδο). Και έδωσε και δύο… μισές “παροχές” στην κυβέρνηση:

    1. Η πρώτη αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθώς ο Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για εν μέρει συγκεκριμενοποίησή τους για χάρη του ΔΝΤ (για να υποβοηθηθεί η λήψη απόφασης του Ταμείου ώστε να μετάσχει στο πρόγραμμα). “Ίσως χρειαστεί να συζητήσουμε λίγο παραπάνω την δεύτερη φάση των μέτρων (μεσοπρόθεσμων), αλλά στο τέλος του 2016 δεν μπορείς να είσαι ακριβής στα μέτρα που θα χρειαστούν το 2018” ανέφερε λέγοντας ότι “θα έχουμε την συζήτηση με το ΔΝΤ για την καθαρότητα που θέλουν (σ.σ. στο ΔΝΤ) αλλά δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη καθαρότητα” είπε.

    2. Η δεύτερη σχετίζεται με τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωομάδας αναφέρθηκε στην πρόβλεψη που υπάρχει στο πρόγραμμα και στις εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους για πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και για χρόνια μετά, αλλά εξήγησε ότι πρέπει πλέον να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για το πόσα χρόνια μετά θα ισχύουν αυτά τα πλεονάσματα και αναλόγως αυτών των αποφάσεων να αλλάξουν και να προσαρμοστούν οι εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους που εκπονούνται. “Πρέπει να αποφασίσουμε τι σημαίνει χρονικά το μεσοπρόθεσμα και υπό ποιους όρους θα το μειώσουμε (τον στόχο για το πλεόνασμα). Θα πρέπει μετά να προσαρμόσουμε τα μεγέθη για τις εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους γιατί σε αυτές οι προβολές εκτείνονται στον χρόνο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για όλα αυτά έως την 5η Δεκεμβρίου“, ανέφερε.

    Τι δήλωσαν Ντάισελμπλουμ – Μοσκοβισί

    Ο πρόεδρος του Eurogroup μετά το τέλος της χθεσινής συνόδου επισήμανε ότι “είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό“. Και εξήγησε ότι τον Δεκέμβριο θα παρουσιαστεί η έκθεση του ESM αλλά και η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις.

    Ο Επίτροπος Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα “για να συνεχίζουν την συζήτηση και να ολοκληρώσουν τα ανοικτά θέματα” λέγοντας ότι “είμαστε σίγουροι ότι μία καλή συμφωνία μπορεί να γίνει εφικτή σχετικά γρήγορα“. Εξήγησε ότι το Eurogroup του Δεκεμβρίου “είναι μία πολύ σημαντική σύνοδος” Προανήγγειλε και ότι θα ανακοινωθούν την Τετάρτη οι νέες εκτιμήσεις της Επιτροπής που θα επιβεβαιώσουν την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚεφάλαιο φορολογία: Οι 10 σαρωτικές αλλαγές-Τι αλλάζει σε περιουσιολόγιο και φόρο κατοικιών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι θα κάνει το αφεντικό της Coca Cola απέναντι στον Ιβάν για την Σουρωτή;



    ΣΧΟΛΙΑ