Πολιτική

EUMED9: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Κροάτη πρωθυπουργό – Ακολουθεί η συνάντηση με Ντράγκι

  • NewsRoom

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)


Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της 8ης Συνόδου Κορυφής EUMED, που διοργανώνεται στην Αθήνα. Ακολουθεί σε λίγη ώρα η συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τον Κροάτη πρωθυπουργό για την βοήθεια που προσέφερε η χώρα του στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού και τον καλωσόρισε στην ομάδα των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών του νότου.

Από την πλευρά του ο κ. Πλένκοβιτς ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα στην Κροατία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού του περασμένου Δεκεμβρίου.

«Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να συζητήσουμε και τα υπόλοιπα ζητήματα, τις γεωπολιτικές προκλήσεις στη Μεσόγειο, αλλά, βεβαίως, και οικονομικά θέματα, θέματα διαχείρισης της πανδημίας και πώς θα ανοίξουμε εκ νέου τις οικονομίες. Αλλά φυσικά και θέματα που σχετίζονται με την Νότια Γειτονία.

Στη διάρκεια της συνάντησής μας, θα έχουμε την ευκαιρία να εστιάσουμε στις διμερείς μας σχέσεις, που ενισχύονται όλο και περισσότερο.. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως στηρίζουμε τον στόχο σας για ακόμη μεγαλύτερη ενσωμάτωση στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πλένκοβιτς: Ευγνώμων για την διεύρυνση

Από την πλευρά του ο κ. Πλένκοβιτς τόνισε: «Είμαι ευγνώμων που η Κροατία, μαζί με την Σλοβενία, συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής MED, των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την περιοχή της Μεσογείου, που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι πρόκειται για πολύ καλή διεύρυνση αυτού το σχήματος, καθώς τόσο η Σλοβενία όσο και η Κροατία, χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο και την Αδριατική, ανήκουν σε αυτή την ομάδα.

Αυτό θα επιτρέψει καλύτερη κατανόηση όχι μόνον των παγκόσμιων και των μεσογειακών ζητημάτων, αλλά και των πολιτικών προκλήσεων και των προκλήσεων ασφαλείας που όλοι αντιμετωπίζουμε. Προσβλέπω επίσης στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας μας. Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό διάλογο πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι που μας χωρίζει.

Όσον αφορά την οικονομία, ο όμιλος ΑΒΑΞ συμμετέχει σε ένα από τα πλέον στρατηγικής σημασίας έργα στην Κροατία, που είναι η Γέφυρα Pelješac, ενώ η εταιρεία Aegean είχε εκδηλώσει προ πανδημίας ενδιαφέρον για την Croatia Airlines. Η οικονομική συνεργασία είναι νομίζω ένα από τα θέματα που μπορούμε να εξετάσουμε σήμερα».

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας στο διμερές και περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση τον οικονομικό τομέα.

Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το μεταναστευτικό, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Plenković υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης στην El Pais: Η EUMED θα υποστηρίξει ένα σχέδιο άμεσης και φιλόδοξης δράσης για το περιβάλλον

EUMed9: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Aπαγορεύσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των ΜΜΜΣΧΟΛΙΑ