• Top Stories

    Εθνικός όνειδος στο Νταβός από έκθεση για την ελληνική οικονομία


    Δεν πρόλαβε να πατήσει το πόδι του στο ελβετικό θέρετρο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και μια έκθεση, που είδε τη δημοσιότητα στο Οικονομικό Forum του Νταβός, προκαλεί ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια για την εικόνα και την αξιοπιστία της Ελλάδος. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της έκθεσης «Best Countries», που βασίστηκε σε έρευνα που διεξήγαγαν το US News & World Report, το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania και η συμβουλευτική εταιρία BAV Consulting, αναφορικά με τις επιδόσεις της χώρας μας σε συγκεκριμένους τομείς, έχουν δημιουργήσει, ήδη, έντονο προβληματισμό. Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας φωτογραφίζεται χαμογελαστός, σαν να μη τρέχει τίποτα, χωρίς γραβάτα και ποσέτ, με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden και τον Πρόεδρο του Οικονομικού Forum του Νταβός, Klaus Schwab, και σπεύδει να… τουιτάρει τις φωτογραφίες του.

    Ο κ. Τσίπρας μαζί με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden
    Ο κ. Τσίπρας μαζί με τον πρόεδρο του Οικονομικού Forum του Νταβός, Klaus Schwab

    Όσον αφορά στο project, αξιολογεί 60 χώρες σε 24 κατηγορίες και βασίζεται σε μια έρευνα που έγινε σε πάνω από 16.000 ανθρώπους. «Όπως έχουμε κάνει με τα Πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία και άλλους θεσμούς, το Best Countries Portal θα είναι μια παγκόσμια ιστοσελίδα  για ιστορίες και στοιχεία για να βοηθήσει τους πολίτες, τους επιχειρηματικούς ηγέτες και τις κυβερνήσεις να αξιολογήσουν την απόδοση σε ένα γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο», ανέφερε ο Mortimer Zuckerman από το US News.

    Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η Γερμανία, ενώ ακολουθούν ο Καναδάς, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.

    Η αναφορά για την Ελλάδα

    Η χώρα μας βρίσκεται στην 26η θέση. «Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση η Ελλάδα εισήλθε σε ύφεση το 2009. Η παγκόσμια οικονομική πτώση αποκάλυψε χρόνια ελλείμματος στη χώρα και το ΔΝΤ και κυβερνήσεις της ευρωζώνης παρείχαν πακέτα βοήθειας που συνδέονται με αυστηρά μέτρα λιτότητας», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο προφίλ της έρευνας για τη χώρα μας.


    Παρ’όλα αυτά, προβληματισμό προκαλεί η επίδοση της Ελλάδας σε επιμέρους κατηγορίες, όπως την κατηγορία που σχετίζεται με το πόσο ανοιχτή είναι μια χώρα προς τις επιχειρήσεις. Σε αυτήν την κατηγορία η Ελλάδα βρίσκεται στην 50η θέση. Υπάρχουν ωστόσο και δύο υποκατηγορίες, στις οποίες η Ελλάδα πήρε 0 στη βαθμολογία. Πρόκειται για την οικονομική σταθερότητα και στην αγορά εργασίας.

    Σε άλλους ωστόσο τομείς όπως η φυσική ομορφιά, το καλό κλίμα, η πλούσια ιστορία και τα πολλά πολιτιστικά αξιοθέατα η Ελλάδα συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία.



    ΣΧΟΛΙΑ