• Πολιτική

    Έρντογάν: 1 εκατ. Σύροι πρόσφυγες θα επιστρέψουν σύντομα στη Συρία

    • NewsRoom
    ρετζεπ ταγιπ ερντογαν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας


    Ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες, από τα τέσσερα εκατομμύρια που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τους, μόλις εγκαθιδρυθεί η ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία, εκτίμησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η Άγκυρα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον για την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της με την Συρία,  στο βορειοανατολικό τμήμα της γειτονικής της χώρας. Στην περιοχή αυτή, βρίσκεται επιχειρεί η κουρδοσυριακή πολιτοφυλακή των YPG, την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ. Αντίθετα, η Άγκυρα χαρακτηρίζει την οργάνωση ως  τρομοκρατική.

    Πλέον, η Τουρκία επιδιώκει να διαπραγματευτεί την αποχώρηση των μαχητών των YPG με την διασφάλιση των συνόρων της για την επιστροφή των προσφύγων. Η Ουάσινγκτον πάντως ζητά εγγυήσεις ότι οι Κούρδοι σύμμαχοί της, οι οποίοι υπήρξαν κομβικοί για τη  συντριβή του Ισλαμικού Κράτους, δεν θα πληγούν από τις τουρκικές δυνάμεις.

    Παράλληλα Τουρκία και ΗΠΑ συνεργάζονται για την εφαρμογή μιας συμφωνίας για τη συριακή πόλη Μανμπίζ, μια διαδικασία που προχωρά πολύ αργά από το προσδοκούμενο, σύμφωνα με όσα είχαν αναφέρει τουρκικές στρατιωτικές πηγές στο Reuters τον Απρίλιο.

    Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του AKP στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Ερντογάν τόνισε: «Προσπαθούμε να επεκτείνουμε τις ζώνες ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μας όσο περισσότερο μπορούμε, ώστε οι Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας να είναι σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

    «Αυτή τη στιγμή, 330.000 άνθρωποι έχουν επαναπατριστεί, αλλά πιστεύω ότι όταν τα προβλήματα στην Μανμπίζ και στα ανατολικά του Ευφράτη επιλυθούν, ο αριθμός αυτός θα φτάσει γρήγορα στο 1 εκατομμύριο», συμπλήρωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ