• Πολιτική

    Έρευνα Αρείου Πάγου για Novartis: Εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου από τους 3 εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς

    Γιάννης Αγγελής


    Νέο κύκλο ερευνών στην προκαταρκτική του Αρείου Πάγου για τους δικονομικούς χειρισμούς των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στην υπόθεση της Novartis, ανοίγουν τα απόρρητα έγγραφα του FBI που παρέδωσε ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιάννης  Αγγελής.

    Η εξέλιξη έρχεται κυριολεκτικά στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης της έρευνας των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη, καθώς ήδη έχουν λάβει ανωμοτί καταθέσεις από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς και τους δύο επίκουρους της.

    Το επόμενο βήμα τους, μετά την αποτίμηση του αποδεικτικού υλικού, θα ήταν η αρχειοθέτηση των καταγγελιών για στημένη έρευνα σε βάρος πολιτικών ή η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των 3 εισαγγελέων.

    Η Ελένη Τουλουπάκη, ο Χρήστος Ντζούρας και ο Στέλιος Μανώλης έδωσαν πριν από λίγες ημέρες, εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου στους δύο αντεισαγγελείς. Μέσα από τα πολυσέλιδα υπομνήματα που κατέθεσαν αλλά και τα αποδεικτικά στοιχεία και τα έγγραφα που προσκόμισαν, αρνήθηκαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι δέχθηκαν πιέσεις ή καθοδηγήθηκαν από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για να στήσουν διώξεις, δίχως αποδεικτικά στοιχεία, σε βάρος πολιτικών προσώπων για χρηματισμό τους από τη φαρμακοβιομηχανία.

    Οι 3 εισαγγελείς φέρονται να υπεραμύνθηκαν όλων των ενεργειών τους κατά τη διάρκεια της έρευνας και να επικαλέστηκαν την αρχειοθέτηση των 7 εκ των δικογραφιών που αφορούν πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς, κάποιες, μάλιστα, εξ αυτών πριν ακόμα αρχίσει η σε βάρος τους έρευνα.

    Για ποια αδικήματα είναι ύποπτοι

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας και οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς έδωσαν εξηγήσεις ως ύποπτοι για διάπραξη, μεταξύ άλλων, του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας και των πλημμελημάτων της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης.

    Οι ίδιοι πρότειναν και μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι έχουν ήδη εξεταστεί από τον κ.Ζαχαρή και τον κ.Σοφουλάκη.

    Σήμερα, οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου διαβίβασαν στη  Βουλή και την Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου τόσο τις ανωμοτί εξηγήσεις όσο και τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς.

    Παράλληλα υπέβαλαν αίτημα  στην Επιτροπή να τους διαβιβάσει όσα στοιχεία έχει συλλέξει από τη δική της έρευνα.

    Νέος κύκλος καταθέσεων

    Οι Ευάγγελος Ζαχαρής και Λ. Σοφουλάκης μελετούν το σύνολο των στοιχείων και τις ανωμοτί εξηγήσεις των 3 εισαγγελέων, ωστόσο, η προκαταρκτική δεν θα ολοκληρωθεί, όπως αναμενόταν, με την αποτίμηση αυτού του υλικού.

    Η κίνηση του καταγγέλλοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή να καταθέσει τόσο στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής όσο και στους συναδέλφους του, απόρρητα έγγραφα του FBI σηματοδοτούν παράταση της προκαταρκτικής έρευνας και νέο κύκλο μαρτυρικών καταθέσεων.

    Ως σφόδρα πιθανή θεωρείται πλέον μία νέα κλήση του κ.Αγγελή προκειμένου να καταθέσει ξανά στους κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη, ενώ αναμένεται να κληθούν εκ νέου και οι 3 εισαγγελείς για να λάβουν γνώση και αυτών των εγγράφων του FBI που συμπεριελήφθησαν στη δικογραφία ώστε να δώσουν τις συμπληρωματικές εξηγήσεις τους.



    ΣΧΟΛΙΑ