• Πολιτική

    Επίθεση Παπανδρέου σε Ανδρουλάκη: Την ανανέωση δεν τη φέρνει ο Νίκος – Εγώ είμαι ο μεταρρυθμιστής

    • NewsRoom
    Γιώργος Παπανδρέου

    Γιώργος Παπανδρέου


    Επίθεση σε προσωπικό επίπεδο κατά του Νίκου Ανδρουλάκη ενόψει του β’ γύρου για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου, προκαλώντας μάλιστα ερωτηματικά σε πολλούς σχετικά με την στάση του στην παράταξη μετά τη 12 Δεκεμβρίου.

    Σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ, ξεκίνησε λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε ανανέωση, αλλά η ηλικία δεν είναι πιστοποίηση ανανέωσης. Ανανέωση είναι ιδέες, να χτυπήσουμε στεγανά», για να συνεχίσει πιο αιχμηρά: «Δεν πιστεύω ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει ο κ. Ανδρουλάκης».

    Όπως εξήγησε, ο ίδιος ως πρωθυπουργός θεσμοθέτησε την Διαύγεια για διαφάνεια στο κράτος και αξιοκρατικές επιλογές για τα ανώτατα στελέχη, όπως Γ.Γ και διοικητές οργανισμών. «Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση και ήρθε του κ. Σαμαρά, με γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ανδρουλάκη, πήγαμε σε μια λογική νομής της εξουσίας: 4 η ΝΔ, 2 το ΠΑΣΟΚ, 1 η ΔΗΜΑΡ. Δηλαδή ξανά το μοίρασμα της εξουσίας, αυτή η παλαιοκομματική αντίληψη. Αυτά παλεύω μια ζωή».

    Μιλώντας συνεχώς κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, ανέφερε ότι ο ίδιος έχει αποδείξει ότι κάνει αλλαγές, καθώς «συγκρούομαι με συμφέροντα, κατεστημένα, συγκρούομαι με τη λογική του κόμματος-μηχανισμού». Επίσης τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κάνοντας μάλιστα άνοιγμα στον Ανδρέα Λοβέρδο λέγοντας ότι συμφωνεί πως η μάχη θα δοθεί και στη Βουλή όπου πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση. «Έχουμε το παράδοξο αν εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να μην έχουμε στη βουλή πρόεδρο. Ποιος θα δώσει τη μάχη απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα; Δεν μας λέει ποιος θα είναι» είπε.

    Το τρίτο καρφί Παπανδρέου ήταν οι διαφορετικές αντιλήψεις για το κόμμα. Εγώ μιλάω για το μεταρρυθμιστικό, ανοικτό κόμμα και ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για παλαιοκομματγική αντίληψη. «Την ανανέωση δεν την φέρνει ο φίλος μου ο Νίκος. δυστυχώς» είπε.

    Εξέφρασε την αντίθεσή του για την κατάργηση του βέτο την οποία πρότεινε ο ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι νέο Ελσίνκι δεν θα γίνει αν δεν έχουμε την απειλή του βέτο.

    Ερωτηθείς εάν την επόμενη Κυριακή χάσει, είπε ότι διεκδικεί την ηγεσία αλλά δεν τίθεται θέμα να αποχωρήσει. «Εγώ παλεύω για τις αρχές μου και θα παλεύω από κάθε μετερίζι». Για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα πρέπει να το αποφασίσει δημοκρατικά το συνέδριο.

    Επανέλαβε ότι μπορεί να ενώσει και να φέρει και επιπλέον δυνάμεις και κάλεσε νέους και ψηφοφόρους που πήγαν σε άλλα κόμματα.

    Απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ενόψει β’ γύρου. «Μου έχουν ζητήσει πολλές φορές να παραιτηθώ. Το 2004 μόλις εκλέχτηκα, το 2007, το 2000 με την πολιτική μου έναντι της Τουρκίας την οποία όλοι ακολουθούν τώρα. Μπορεί κάποιοι να το θέλουν να παραιτηθεί ο Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου δεν παραιτείται, παλεύει για τις αρχές. Δεν δίνω μάχη για αξιώματα, αλλά για να μεγαλώσω την παράταξη και θα δώσω τη μάχη και αυτή την εβδομάδα», τόνισε.

    Ερωτηθείς τι θα πράξει με τους άλλους υποψηφίους του ενόψει β’ γύρου είπε ότι θα μιλήσει με όλους, αλλά οι συμμαχίες είναι με τους πολίτες και τις κοινωνικές δυνάμεις. Ελεύθερα, αυτόνομα, να σκεφθεί ο πολίτης τι θέλει αύριο, ποιος να εκπροσωπήσει την παράταξη. Να πάει στην κάλπη όχι επειδή του έταξε κάποιος κάτι, αλλά να πάει με παραταξιακή συνείδηση και να σκεφτούν ποιος θα μεγαλώσει την παράταξη.

    Απαντώντας για τη μεγάλη διαφορά που απέκτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης και αν τον προβληματίζει, είπε ότι πρέπει να εκτιμηθεί ότι πήρε το ρίσκο και πάλεψε και παλεύει για την παράταξη. Απέδωσε αυτή τη διαφορά στο γεγονός ότι υποψήφιοι είχαν καμπάνια και προετοιμάζονταν 3-4 χρόνια, εγώ είχα 34 ημέρες και έπαιξε ρόλο αυτό, άρα δεν το θεωρώ τόσο αξιοπερίεργο. «Αλλά η μάχη θα δοθεί», είπε.

    Υποστήριξε ότι θέλει το debate να είναι «ουσίας», καταθέτοντας εκ νέου την πρότασή του και αναμένει την απάντηση Ανδρουλάκη. «Θέλω επάρκεια χρόνου για να μην είναι απλώς η επικοινωνιακή ατάκα, αλλά να γίνει ουσιαστική συζήτηση» κατέληξε.

    Διαβάστε επίσης

    Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει – Θα είναι κόμμα βάσης, όχι βαρώνων

    Λοβέρδος: Ως αύριο ανακοινώνει ποιον στηρίζει στον β’ γύρο – Ανδρουλάκη ή Παπανδρέου



    ΣΧΟΛΙΑ