• Πολιτική

    Η Κυβέρνηση επιταχύνει την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος απέναντι στην τουρκική απειλή


    Ενισχύει την αμυντική θωράκιση της χώρας και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων η Κυβέρνηση, παράλληλα με την περαιτέρω ενίσχυση των διπλωματικών συμμαχιών, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει τον τουρκικό αναθεωρητισμό στο Ευρωκοινοβούλιο και οι επιτελείς του Πενταγώνου βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για την πιθανότητα ο Ερντογάν να προχωρήσει στην υλοποίηση των απειλών του με την αποστολή γεωτρύπανου στο θαλασσοτεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου ή και νοτίως της Κρήτης, με αφορμή την επέτειο από το «πραξικόπημα» του 2016 και παρά την παραίνεση Μπάιντεν για σταθερότητα και «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.

    Εντύπωση προκαλεί και η σημερινή επίσκεψη Ντράγκι στην Τουρκία, η πρώτη μετά από δέκα χρόνια, με τις πληροφορίες από τη Ρώμη να υποστηρίζουν πως η συνάντηση θα αφορά κυρίως την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Samp-t, αλλά και τον East Med. Με το (ρητορικό;) ερώτημα να παραμένει αν ο Ιταλός Πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε προσφάτως με τον Έλληνα ομόλογό του, θα προτιμήσει τα συμφέροντα των εταιρειών της χώρας του, που φέρνουν τη Ρώμη να είναι ο κύριος εξαγωγέας βαρέων πυρομαχικών στην Τουρκία ή την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι σε δύο κράτη- μέλη που δέχονται έμπρακτες απειλές πλέον κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας.

    Η απάντηση της Ελλάδας στη «μάχη» των UAV’s

    Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε με νόημα και ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα αφενός δεν ετεροκαθορίζεται με βάση τις επιδιώξεις της Τουρκίας, αφετέρου βασίζει την εθνική της ασφάλεια στις δικές της δυνάμεις.

    Στην κατεύθυνση αυτή, και στο πλαίσιο του ευρύτερου εξοπλιστικού προγράμματος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η Αθήνα επιχειρεί την σταδιακή ανατροπή των συσχετισμών στο Αιγαίο και στον κρίσιμο τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) με την πρόταση της Κυβέρνησης προς το Κοινοβούλιο για την πρόσκτηση, πλέον των υπαρχόντων, τριών Αμερικανικών MQ-9 Sea Guardian και δυο σταθμών επικοινωνιών και ελέγχου εδάφους μαζί με παρελκόμενα φορτία αισθητήρων και υπηρεσίες δορυφορικής ζεύξης. Με στόχο την δραστική βελτίωση της μεγάλης εμβέλειας επιτήρησης των νησιωτικών αλλά και άλλων κρίσιμων για την άμυνα της χώρας περιοχών, παράλληλα με την ενίσχυση των δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών.

    Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση προτείνει στο Κοινοβούλιο και την απόκτηση 74 αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων  AAV-7,τα οποία, πλήρως ανακαινισμένα, θα προέλθουν από αμερικανικά αποθέματα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των Ελλήνων Πεζοναυτών και όχι μόνο.

    Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξελίσσεται υπό πλήρη μυστικότητα και το «αντι-drone» πρόγραμμα ισραηλινής τεχνολογίας, το οποίο θα σχηματίσει μια «ομπρέλα» προστασίας, αποπροσανατολίζοντας τα τουρκικά UAV’s.

    Την ίδια ώρα, την προηγούμενη βδομάδα κατατέθηκαν στον Πρωθυπουργό και οι τελικές εισηγήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για τις κορβέτες που θα έρθουν να συμπληρώσουν το «τείχος» των φρεγατών Belhara, ενώ με ταχείς ρυθμούς φαίνεται πως προχωρά και η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής συζητήθηκε και η επιστροφή μέσω πώλησης 18 παλαιών Mirage 2000 στην γαλλική Dassault, στο πλαίσιο της συμφωνίας αγοράς των μαχητικών Rafale, κίνηση που αναμένεται να αποφέρει στον ελληνικό Δημόσιο περί τα 120 εκ. Ευρώ.

    Η στρατηγική της Αθήνας δεν εξαντλείται σε πολυδάπανες αποσπασματικές αγορές. Και τα επικείμενα νέα ταξίδια στις ΗΠΑ του ΥΠΕΘΑ κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του ΑΓΕΕΘΑ κ. Φλώρου, θα σηματοδοτήσουν πολλά, τόσο για την αμυντική σχέση Ελλάδος- Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και για την “μάχη” των F-16 για τα οποία ο Ερντογάν «παίζει τα ρέστα» του.

    Με τις πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να επιμένουν ότι, παρά τις μεγάλες πιέσεις της Άγκυρας και των εταιρειών λόμπι που προσέλαβε, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν θα αναλάβει τελικά, το πολιτικό ρίσκο μιας ρήξης με το Κογκρέσο για …τα μάτια του Τούρκου Προέδρου.

    Εξάλλου, στη γωνία περιμένει ο Ρ. Μενέντεζ, ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να εκτεθεί ανεπανόρθωτα, παίρνοντας πίσω το περίφημο «Να καταστήσουμε σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμενος», αναφερόμενος στην Τουρκία.

    Διαβάστε επίσης:

    Δένδιας από Λουγκάνο: Η Ελλάδα υποστηρίζει πάντα το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα

    Προκλητικός Τσαβούσογλου: Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε τον εαυτό του στο Κογκρέσο – Ικέτευσε να μην δοθούν F-16 στην Τουρκία



    ΣΧΟΛΙΑ