• Πολιτική

    Επιστρέφει η τρόικα – Νέο «ράλι» πριν το Eurogroup

    • NewsRoom
    Βρυξέλλες

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Νέος κύκλος διαβουλεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα ξεκινά από τη Δευτέρα, ενώ την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις του ΥΠΟΙΚ με τους επικεφαλής των θεσμών.

    Επί τάπητος τίθενται εκκρεμή ζητήματα, μεταξύ άλλων οι αποκρατικοποιήσεις, η χρηματοδότηση του λογαριασμού υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.

    Οι επικεφαλής της τρόικα θα μείνουν έως την επόμενη Κυριακή στην Αθήνα και στο διάστημα αυτό θα υπάρξει μπαράζ συναντήσεων στα αρμόδια υπουργεία.

    Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ατζέντα πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου στο οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης.

    Το τετραήμερο των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι έντονο καθώς οι εμπλεκόμενοι θα διαπραγματευτούν επί των διαφωνιών που υπάρχουν με βάση το προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας (compliance report) που συντάσσεται τις τελευταίες ημέρες.

    Απώτερος στόχος θα είναι να εξαλειφθούν αυτά τα σημεία διαφωνίας και το Σάββατο να υπάρξει «λευκός καπνός».

    Το υπ. Περιβάλλοντος φέρεται να αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

    Έτσι, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ, η λύση που προκρίνεται, περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας μορφής χρέωσης των προμηθευτών.

    Για τις αποκρατικοποιήσεις οι διαφωνλιες είναι μικρές καθώς τα μεγάλα «αγκάθια» της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων έχουν δρομολογηθεί. Αυτό που απομένει είναι η επίτευξη συμφωνίας για τη μέθοδο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

    Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα, αύριο, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, αναμένεται να γίνει εκτενής συζήτηση για τις υποχρεώσεις της Αθήνας, αλλά και τα κεφάλαια που παραμένουν ανοιχτά. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν προαπαιτούμενα που δεν θα μπορούν να έχουν εκπληρωθεί έως το Eurogroup του Ιουνίου.

     Αυτό αποτελεί και ένα νέο στοίχημα για την κυβέρνηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε πλειστηριασμό το εργοστάσιο της βιομηχανίας αλλαντικών ΒΕΚΚΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αργοσαρωνικός, Μύκονος, Σαντορίνη: Αρχίζει το «σαφάρι» εφοριακών – Τσουχτερά πρόστιμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Καμπανάκι» από τη McKinsey: Η ΔΕΗ είναι μη βιώσιμη – Εισήγηση για εθελούσιες εξόδους και αυξήσεις τιμών



    ΣΧΟΛΙΑ