• Πολιτική

    Επιστολή βουλευτών της ΝΔ στον Πολάκη για την κατάρρευση οροφής στο Νοσοκομείου Κιλκίς

    • NewsRoom

    Γενικό νοσοκομείο Κιλκίς


    Στα συνεχόμενα περιστατικά φθορών σε νοσοκομεία που θέτουν σε διακινδύνευση τους ασθενείς και το προσωπικό αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και ο Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας.

    Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Κιλκίς, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 26 Ιανουαρίου κατέρρευσε η πλάκα ψευδοροφής σε τμήμα της Α’ Πτέρυγας. Οι εργαζόμενοι τονίζουν την ανάγκη μελέτης στατικής επάρκειας στο σύνολο των κτιρίων, τα οποία είναι πεπαλαιωμένα και εγκυμονούν κινδύνους. Επίσης, το Νοσοκομείο δε διαθέτει πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, το οποίο έχει λήξει πριν χρόνια. Οι ανελκυστήρες ατόμων δεν διαθέτουν πιστοποίηση, στην ηλεκτρική εγκατάσταση, μεγάλα τμήματα δεν καλύπτονται από αντιηλεκτροπληξιακούς διακόπτες και δεν υπάρχει ιατρός εργασίας. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιους λόγους δεν έχει προβεί σε σχετικές ενέργειες συντήρησης των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου Κιλκίς και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να επισπευσθούν οι αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται στις κτιριακές – ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου, για τη χορήγηση πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας και, αν χρειαστεί, στον έλεγχο της στατικής επάρκειας του συνόλου των κτιρίων του.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

    Προς τον Υπουργό Υγείας

    Θέμα: Κατάρρευση οροφής σε πτέρυγα του Νοσοκομείου Κιλκίς

    Έχουμε επισημάνει με πολλές ερωτήσεις μας στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου την πλημμελή συντήρηση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Και αντί το Υπουργείο Υγείας να προγραμματίζει σχετικές ενέργειες τις παραμελεί, με αποτέλεσμα συνεχόμενα περιστατικά φθορών που θέτουν σε διακινδύνευση τους ασθενείς και το προσωπικό των νοσοκομείων. Αυτή τη φορά σοβαρό περιστατικό υπήρξε στο Νοσοκομείο Κιλκίς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος, το περιστατικό σημειώθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 26 Ιανουαρίου, όταν κατέρρευσε η πλάκα ψευδοροφής σε τμήμα της Α’ Πτέρυγας. Όπως αναφέρει το σωματείο, σοβάδες αποκολλήθηκαν και κατέρρευσαν και σε άλλα σημεία εντός και εκτός του νοσοκομείου. Από καθαρή τύχη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, ενώ στην ίδια πτέρυγα έπεσε μεγάλο κομμάτι σοβά σε θάλαμο ασθενών και σε διάδρομο διπλανής κλινικής. Εκτός από τους θαλάμους του 1ου ορόφου, παρατηρήθηκε πτώση σοβάδων και στα μπαλκόνια του ισογείου, ενώ παρόμοια φαινόμενα, μικρότερης κλίμακας, παρατηρούνται και στην Β’ πτέρυγα.

    Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως υπάρχει μελέτη στατικής επάρκειας για το κτίριο των Διοικητικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου από την 04.11.2016. Όμως, υπάρχει ανάγκη μελέτης στατικής επάρκειας για το σύνολο των κτιρίων, τα οποία είναι πεπαλαιωμένα και εγκυμονούν κινδύνους. Μέχρι και σήμερα παρόλα αυτά δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση. Τέλος, το Νοσοκομείο δεν διαθέτει πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, το οποίο έχει λήξει πριν χρόνια. Οι ανελκυστήρες ατόμων δεν διαθέτουν πιστοποίηση, στην ηλεκτρική εγκατάσταση, μεγάλα τμήματα δεν καλύπτονται από αντιηλεκτροπληξιακούς διακόπτες και δεν υπάρχει ιατρός εργασίας.

    Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

    1. Για ποιους λόγους έχει παραμελήσει το Υπουργείο να προβεί στις σχετικές ενέργειες ώστε να υπάρξει συντήρηση των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου στο Κιλκίς αν και υπάρχει ήδη από το 2016 σχετική γραπτή αναφορά;

    2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την επίσπευση των αναγκαίων διορθωτικών παρεμβάσεων που απαιτούνται στις κτιριακές – ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου, για τη χορήγηση πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας και, αν χρειαστεί, στον έλεγχο της στατικής επάρκειας του συνόλου των κτιρίων του;

    Οι ερωτώντες βουλευτές

    Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας

    Βασίλης Οικονόμου Επικρατείας

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένταση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την πρώτη κατοικία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο νοσοκομείο η Μαρίζα Κωχ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνελήφθη 27χρονος που είχε δραπετεύσει από το νοσοκομείο Νίκαιας



    ΣΧΟΛΙΑ