• Πολιτική

    Υποκλοπές: «Άνθρακες ο θησαυρός» από την κατάθεση Γ. Δημητριάδη- «Μαλλιά κουβάρια» Π. Πολάκης και Δ. Μαρκόπουλος

    • του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Δημήτρης Μαρκόπουλος- Παύλος Πολάκης

    Δημήτρης Μαρκόπουλος


    «Άνθρακες ο θησαυρός» από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου κατέθεσε ο πρώην γραμματέας της Κυβέρνησης, Γρηγόρης Δημητριάδης.

    Όπως αναμενόταν, κανείς δεν έγινε σοφότερος για το τι έχει συμβεί στην υπόθεση των  τηλεφωνικών  υποκλοπών και κυρίως γύρω από τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού  Predator. Για ακόμη μια φορά ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της Βουλής σε αυτή την ομιχλώδη υπόθεση περιορίστηκε σε μια ανούσια μάχη εντυπώσεων και καταγγελιών μεταξύ βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης και της αντιπολίτευσης. Ο κ. Δημητριάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του δεν αποδέχτηκε καμία κατηγορία, επέμεινε ότι δεν γνώριζε τίποτα και ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει τους επιχειρηματίες Μπίτζιο και Ντιλιαν οι οποίοι φέρεται να είναι πρόσωπα κλειδιά για το  Predator.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Δημητριάδης, όταν ρωτήθηκε για το ΚΕΤΥΑΚ, είπε «Δεν ξέρω κανέναν από το ΚΕΤΥΑΚ» προκαλώντας την έντονη παρέμβαση του Παύλου Πολάκη που φέρεται να του είπε: «Με βάση το ΦΕΚ του 2021 είχατε την ευθύνη έγκρισης του κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΤΥΑΚ. Όταν εγώ είχα την ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και ενέκρινα τον κανονισμό παροχών του ήξερα που “κλ…νει το μπαρμπούνι” στον ΕΟΠΥΥ. Εσύ δεν ξέρεις τίποτα και κανέναν από το ΚΕΤΥΑΚ; Και την ίδια στιγμή που δεν ξέρεις κανέναν και δεν έχεις πάει ποτέ εκεί, πως είσαι κατηγορηματικός πως δεν χρησιμοποίησαν ποτέ το Predator εκεί;».

    Δεν έλειψαν όμως και οι πολιτικές αψιμαχίες καθώς μόνο που “δεν πιάστηκαν στα χέρια” ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος με τον Παύλο Πολάκη  και ευτυχώς  έμειναν απλώς στις βαριές κουβέντες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Πολάκης του φώναξε  τρεις φορές μέσα στη αίθουσα  «βούλωσε το ηλίθιε». Ο βουλευτής της ΝΔ απευθύνθηκε αρχικά στον πρόεδρο να παρέμβει και μετά του επιτέθηκε φραστικά «για πολιτική αλητεία και γελοιότητα» . Ζητήθηκε μάλιστα   από τη πλειοψηφία, η αποβολή του από την αίθουσα ωστόσο με παρέμβαση του Προεδρεύοντα Θ. Μπούρα το επεισόδιο έληξε.

    Στο δια ταύτα, στα συμπεράσματα που κατέληξε η πλειοψηφία από τη σημερινή κατάθεση του κ. Δημητριάδη είναι ότι :“έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών” προσθέτοντας ότι  “Ο πρώην Γεν. Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Γρηγόρης Δημητριάδης όχι μόνο προσήλθε παρά τις αντίθετες κραυγές της αντιπολίτευσης, αλλά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν.  Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν.

    Επίσης, τόνισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ, δεν γνωρίζει καμία ομάδα από αυτό, ούτε πρόσωπα και ότι η συνεργασία του ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ και Κοντολέοντα και ελάχιστα ως καθόλου με άλλα πρόσωπα. Αποσαφήνισε ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες.

    Δεν επιβεβαίωσε επίσης, επιχειρηματικές συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο με τον κ. Λαβράνο και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη”.

    Σε ερώτηση για το βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ, υπογράμμισε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσεως του. Σημείωσε ότι τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί και την Κομισιόν. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρίες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση. Και, όπως έλεγαν πηγές από τη ΝΔ, «Και από την σημερινή ακρόαση του κ. Δημητριάδη κατέστη σαφές, όπως αναγνώρισε ενώπιον της Επιτροπής και μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator».

    Σε εντελώς αντίθετη οπτική οι διαπιστώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να κατηγορεί τη Κυβέρνηση για «ομερτά» και να δηλώνει πως η Νέα Δημοκρατία που επικαλείται τάχα σκευωρία και ότι η αντιπολίτευση καλλιεργεί επίτηδες τοξικό κλίμα και σήμερα ακολούθησε την ακριβώς αντίθετη τακτική με τις εξαγγελίες και διαρροές αυτές.

    Ουσιαστικά συντήρησε το κλίμα της ομερτά και έγινε ξεκάθαρη η πρόθεση της να μην πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στη διασύνδεση ΕΥΠ και Predator και τις πολύ πραγματικές ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, τόσο για το σκάνδαλο όσο και για τη συγκάλυψη του.

    Η ίδια η συσχέτιση από την πλειοψηφία της επιτροπής, των ιδιωτών που κλήθηκαν και είναι πλέον δεδομένη η διασύνδεση τους με το λογισμικό Predator και την ΕΥΠ που ήταν η βάση της απόφασης της επιτροπής να είναι μυστική η συνεδρίαση νομίζω ότι αποτελεί την καλύτερη ομολογία εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς ότι ΕΥΠ και Predator ήταν σε ένα κοινό κέντρο παρακολουθήσεων.

    Από εκεί και μετά οι απαντήσεις που δόθηκαν σε καμία περίπτωση δεν κάλυψαν τα πολύ πραγματικά ερωτηματικά και κυρίως τις αποκαλύψεις που η δημοσιογραφική έρευνα έχει φέρει στο φως. Εμείς θα επιμείνουμε να έρθει οι κ.κ. Μπίζιος, Λαβράνος και Ντίλιαν στην Επιτροπή Θεσμών, να μην έχουμε την γελοιοποίηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που θα επιδιώξει η πλειοψηφία να απαντήσουν γραπτά. Για ένα πράγμα θα πρέπει να είναι βέβαιη η ΝΔ ότι θα πέσει άπλετο φως στην υπόθεση αυτή”.

    Στο ίδιο ύφος και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ  στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας Χάρης Καστανίδης που υποστήριξε πως “Διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι η Κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σε απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες όπως η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Άνομες ενέργειες που είτε οφείλονται σε κρατικές υπηρεσίες είτε σε ιδιώτες.

    Σήμερα έφτασε στο απόγειο της δόξας της. Αρνήθηκε τη δημοσιότητα της συνεδρίασης. Αρνήθηκε τη βίαιη προσαγωγή ιδιωτών οι οποίοι δεν εξετέλεσαν το καθήκον τους να προσέλθουν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Και αυτό το έκανε με έναν τρόπο, ο οποίος ήταν απόλυτα εξευτελιστικός για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ίδια την Βουλή. Και με έναν κανιβαλισμό της νομικής επιστήμης, που δεν αντέχει στη στοιχειώδη πρακτική. Όλα λοιπόν, στο σκοτάδι και όχι στο φως για την Κυβέρνηση”.

    Τέλος, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή η αποστολή ερωτήσεων προς τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν προκειμένου να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής καθώς δεν προσήλθαν στη κλήτευση τους  προτάσσοντας ως επιχείρημα την διαμονή τους στο εξωτερικό.

    Διαβάστε επίσης

    Κώστας Καραμανλής: Τα μεγάλα λόγια τα αφήνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ