• Πολιτική

    Επικίνδυνη κλιμάκωση από Τουρκία: Ξεκίνησε τις έρευνες το Oruc Reis λέει ο Ντονμέζ

    • NewsRoom

    Φατίχ Ντονμέζ


    Κλιμακώνει επικίνδυνα την κατάσταση με το Oruc Reis η Τουρκία με τον υπουργό Ενέργειας να δηλώνει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι έρευνες.

    Όπως είπε υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ: «Το Oruc Reis έφτασε στην περιοχή που θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι έρευνες ξεκίνησαν την Τρίτη και σήμερα αρχίζουμε και λαμβάνουμε ήδη τις πρώτες ενδείξεις.

    Οι δηλώσεις του Ντονμέζ έγιναν στο διεθνές συνέδριο “ICCI 2020 – 26th International Energy and Environment Fair and Conference”.

    Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωνε: «Πρόκειται για σοβαρότατη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας». Πρόσθεσε ότι «μόνο αν αποσυρθεί το Oruc Reis θα ξαναρχίσει ο διάλογος».

    Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα θέσει θέμα κυρώσεων στην Σύνοδο Κορυφής.

    Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία, όσο το Oruc Reis βρίσκεται εν πλω.

    Το παραπάνω ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέπτεται Αθήνα και Λευκωσία, αλλά όχι την Άγκυρα μετά την αλλαγή σχεδίων που έφερε η επανεμφάνιση του Oruc Reis.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα θέσει εκ νέου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία έχει επιλέξει προς το παρόν τον δρόμο των κυρώσεων.

    Το Βερολίνο, από την πλευρά του, δια του Χάικο Μάας, δηλώνει έκπληκτο από «όσα είδαμε τις τελευταίες μέρες από την τουρκική πλευρά», δηλαδή το άνοιγμα των Βαρωσίων και τον νέο απόπλου του Oruc Reis. Μάλιστα, ο Μάας δήλωσε πως είναι κατανοητό αν στην Αθήνα τώρα επικρατεί θυμός και έκπληξη λόγω της στάσης της Τουρκίας.

    Νέα παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου έκανε χθες και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου για την πραγματοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων κοντά στην περιοχή του Καστελλόριζου».

    Όπως σημειώνεται στη δήλωση της εκπρόσωπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, η Τουρκία ανεβάζει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και καθιστά  εσκεμμένα πιο δύσκολη την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών.

    Η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ως εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και  της Τουρκίας.

    » Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια».

    Καβγάς Τσαβούσογλου με Σουηδή ΥΠΕΞ

    Καβγά με την Σουηδή ομόλογό του άνοιξε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του και κατά της Ελλάδας.

    Ο εκνευρισμός του Τσαβούσογλου φάνηκε όταν η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, «προέτρεψε» την Τουρκία να αποσυρθεί από την βόρεια Συρία.

    Αμέσως ο Τσαβούσογλου ξέσπασε: «Η χρήση του όρου ‘προτρέπω’ είναι αλαζονική και λανθασμένη στη διπλωματία (…) Προσπαθείτε να δώσετε μαθήματα διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία (…) αλλά χρησιμοποιείτε δύο μέτρα, δύο σταθμά» είπε οργισμένος ο Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος στη Σουηδή ομόλογό του Αν Λίντε.

    Η τελευταία είχε μόλις υπενθυμίσει στην Άγκυρα τη θέση της ΕΕ, η οποία «προτρέπει» την Τουρκία να αποσυρθεί από τη βορειοανατολική Συρία και είχε επικρίνει την αποστολή του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο με κίνδυνο να αναβιώσουν οι εντάσεις με την Ελλάδα.

    Η Λίντε υπεραμύνθηκε επίσης του δικαιώματος της ΕΕ να έχει επαφές με διάφορες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη βόρεια Συρία, μια αναφορά σε κουρδικές πολιτοφυλακές οι οποίες θεωρούνται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα λόγω των δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

    «Ζητάτε από την Τουρκία να αποσυρθεί από το Ιντλίμπ (στη βορειοδυτική Συρία); Όχι. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, οι πρόσφυγες θα έρχονταν στην Ευρώπη» εκτίμησε ο Τσαβούσογλου.

    «Ως προσκεκλημένη εδώ, δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση» απάντησε η Λίντε, διευκρινίζοντας πως η συνάντησή της με τον ομόλογό της ήταν «πολύ φιλική και ειλικρινής».

     



    ΣΧΟΛΙΑ