• Πολιτική

    Επέτειος της ελληνικής επανάστασης: Ευχές στον ελληνικό λαό από ηγέτες ξένων κρατών

    • NewsRoom
    Μπόρις Τζόνσον: Τα νοσοκομεία θα υποστούν σημαντική πίεση τις επόμενες εβδομάδες λόγω της Όμικρον

    Μπόρις Τζόνσον


    Θερμές ευχές στον ελληνικό λαό για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στέλνει μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

    Στο μήνυμά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός τονίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι περήφανο για τη δική του συμβολή στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και εκφράζει την ιδιαίτερη εκτίμησή του στη φιλία μεταξύ των δύο λαών σήμερα.

    Τα συγχαρητήριά του για την εθνική εορτή της Ελλάδας και για την σημερινή 200ή Επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης εξέφρασε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    «Με αφορμή την Εθνική Εορτή της Ελληνικής Δημοκρατίας και την ειδική επέτειο την οποία γιορτάζετε φέτος, αποστέλλω σε εσάς και σε όλους τους πολίτες της χώρας σας, εκ μέρους και των συμπατριωτών μου, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια.

    Διακόσια χρόνια από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης και της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους σηματοδοτούν ταυτόχρονα και τους μακροχρόνιους, στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας. Την εποχή του 1820 Γερμανοί φιλέλληνες στήριξαν τον ελληνικό αγώνα ανεξαρτησίας. Στα χρόνια του εκ Βαυαρίας Βασιλέως Όθωνος της Ελλάδος δημιουργήθηκαν πολύπλευροι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, οι οποίοι λειτουργούν μέχρι σήμερα – ιδιαίτερα στον πολιτισμό, τη λογοτεχνία και την επιστήμη.

    Κοιτάζουμε πίσω σε μία μακροχρόνια και στενή εταιρική σχέση, χωρίς με αυτό να ξεχνάμε τα σκοτεινά κεφάλαια του γερμανικού παρελθόντος στην Ελλάδα. Πριν από 70 χρόνια επαναλάβαμε τις διμερείς διπλωματικές μας σχέσεις και με χαροποιεί το γεγονός ότι με το Γερμανο-ελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας, θα ξεκινήσει τη δράση του ένα σημαντικό, προσανατολισμένο στο μέλλον έργο και θα φέρει – όταν το επιτρέψει η πανδημία – ακόμη πιο κοντά τις νεολαίες των δύο χωρών μας.

    Ειδικά ενόψει των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από κοινού στην Ευρώπη, είναι προσωπική μου επιθυμία οι δύο λαοί μας να παραμείνουν και στο μέλλον στενά συνδεδεμένοι και με φιλία, μέσω εντατικής ανταλλαγής στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία.», αναφέρει ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ στο μήνυμά του, το οποίο η γερμανική προεδρία ανήρτησε πριν από λίγο και στον λογαριασμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο στο Instagram.

    Ευχές από την Ρώμη

    Μήνυμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματταρέλα για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης.

    Το μήνυμα έχει ως εξής:

    «Με πολλή χαρά απευθύνομαι σε εσάς, αγαπητή κυρία Πρόεδρε, για να διαβιβάσετε στις γυναίκες και στους άνδρες της Ελληνικής Δημοκρατίας τα θερμότερα συγχαρητήρια εκ μέρους της Ιταλικής Δημοκρατίας και τις καλύτερες ευχές μου επ’ ευκαιρία της επετείου των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

    Η επέτειος αυτή με τον εξαιρετικά υψηλό συμβολισμό που κατέχει, και στην ιστορική μνήμη της Ιταλίας, εορτάζεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι χώρες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν- μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα- την πρόκληση της πανδημίας και των επιπτώσεών της σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η έκτακτη αυτή συγκυρία, όμως, αποτελεί και μία ευκαιρία, για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Ρώμης, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, που με χαροποίησε ιδιαίτερα, τον περασμένο Οκτώβριο στο Κυρηνάλιο Μέγαρο.

    Μας περιμένει τώρα μία περίοδος αναδόμησης, απαιτητική αλλά πλούσια σε ευκαιρίες για να αναλογιστούμε ξανά τα πρότυπα ανάπτυξης πάνω στα οποία θεμελιώνονται οι κοινωνίες μας, ώστε να τα καταστήσουμε περισσότερο βιώσιμα και δυναμικά.

    Ελλάδα και Ιταλία καλούνται από κοινού να προαγάγουν ένα όραμα εμπνευσμένο από τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης, το οποίο θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανανεωθεί, να απαντήσει με τρόπο ολοένα και αποτελεσματικότερο στις ανάγκες των συμπολιτών μας και να επιτύχει φιλόδοξους στόχους ακόμη και στην ολοένα και πιο ουσιώδη διάσταση μιας κοινής διεθνούς προοπτικής. Είμαι βέβαιος, πως σε αυτή την προσπάθεια, τα κράτη μας θα μπορούν να βρουν ασφαλή υποστήριξη το ένα στο άλλο, ως ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου.

    Με αυτή την ελπίδα, εύχομαι από καρδιάς σε εσάς προσωπικά ευδαιμονία και στον φίλο ελληνικό λαό ένα ευοίωνο μέλλον».

    Χρόνια πολλά και από το Άμστερνταμ   

    Χρόνια Πολλά εύχεται στα ελληνικά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, σε μήνυμά του για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ.

    «Κυριάκο, στέλνω τις ευχές μου σε εσένα και στον ελληνικό λαό γι’ αυτή την πολύ ιδιαίτερη ημέρα. Σήμερα είναι η 200ή επέτειος από τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Διακόσια χρόνια, κατά τα οποία η χώρα εξελίχθηκε στον αξιόπιστο ευρωπαϊκό εταίρο που είναι σήμερα. Ως ιστορικός, πιστεύω ακράδαντα ότι μέσω της γνώσης της Ιστορίας μας κατανοούμε καλύτερα τον κόσμο μας. Τιμώντας το παρελθόν, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον. Το μέλλον αυτό είναι κοινό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινός στόχος μας είναι η ειρήνη και η ευημερία γι’ όλους τους πολίτες μας» σημειώνει στην αρχή του μηνύματός του ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

    Στη συνέχεια, εστιάζει στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και της Ολλανδίας, χαρακτηρίζοντάς τες παραγωγικές, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση. Επιπροσθέτως, επισημαίνει πως οι δύο χώρες συνεργάζονται σε πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και μοιράζονται την τεχνογνωσία σε τομείς όπως η καινοτομία, η γεωργία και η εκπαίδευση. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθησή του πως «μας περιμένει ένα λαμπρό κοινό μέλλον». Εκ μέρους της ολλανδικής κυβέρνησης, εύχεται στον λαό της Ελλάδας μια αξέχαστη επέτειο.

    Καταληκτικά, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας εύχεται «Χρόνια Πολλά, Ελλάδα» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει πως είναι ανυπόμονος να τα πουν σύντομα.

    Χρόνια πολλά από Βελιγράδι

    Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεχάρη την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

    «Είναι τιμή μου να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ελλάδας, ειδικά φέτος που συμπληρώνονται δύο αιώνες από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, μια από τις πιο σημαντικές και φωτεινότερες στιγμές στην ιστορία της Ελλάδας», αναφέρει στο μήνυμα του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας τονίζει την σημασία που είχε η Ελληνική επανάσταση στους απελευθερωτικούς αγώνες και των άλλων βαλκανικών λαών. «Ο αγώνας για την ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία που κερδήθηκε μέσα από τις θυσίες και τα δεινά του φιλελεύθερου Έλληνα, έθεσε τα θεμέλια του πρώτου ανεξάρτητου σύγχρονου κράτους στα Βαλκάνια, το οποίο, κατά την περίοδο που ακολούθησε, αποτέλεσε οδηγητή και πηγή έμπνευσης για άλλους λαούς στον αγώνα τους για απελευθέρωση», υπογραμμίζει ο Βούτσιτς στο μήνυμά του.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας επισημαίνει ότι «σήμερα η Ελλάδα και η Σερβία αναπτύσσουν σχέσεις στρατηγικού εταίρου στο πνεύμα της ειλικρινούς φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης».

    Ο Δήμος του Βελιγραδίου αποφάσισε να φωταγωγηθεί απόψε η πόλη προς τιμή της Ελλάδας με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Γκόραν Βέσιτς θα φωταγωγηθούν το κτήριο του κοινοβουλίου, οι δύο γέφυρες στον ποταμό Σάβα που συνδέουν το παλιό με το νέο Βελιγράδι, ένα εμβληματικό κτήριο στο κέντρο της πόλης, το μεγάλο σιντριβάνι στην πλατεία ‘Slavija’ και ο πύργος ‘Νεμπόισα’ όπου απαγχονίστηκε ο Ρήγας Φεραίος το 1798.

    Από την μακρινή Αυστραλία

    «Θερμούς χαιρετισμούς σε όλους που γιορτάζουν την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας – τα διακόσια χρόνια από τη σύσταση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους» στέλνει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

    «Σε αυτή την εθνική ημέρα, συμμετέχω μαζί σας στον εορτασμό αυτού του νέου κεφαλαίου στην επική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Για χιλιετίες η Ελλάδα έχει δώσει τόσα πολλά στην κόσμο- τη φιλοσοφία και τη δημοκρατία, τις επιστήμες και την αρχιτεκτονική, τις τέχνες, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ένα ρεκόρ επιτευγμάτων που έχει εμπλουτίσει τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι ένα έθνος δεσμευμένο στις ελευθερίες της δημοκρατίας και της ισότητας. Αυτές είναι οι αξίες και οι προσδοκίες που συνδέουν την Ελλάδα με τους φίλους της ανά την υφήλιο» επισημαίνει στην αρχή του μηνύματός του ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μήνυμα Μακρόν: Θα είμαστε στο πλευρό σας, όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας

    Συνάντηση του πρίγκιπα Καρόλου με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη πριν αναχωρήσει από την Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ