• Πολιτική

    «Έπεσαν» οι υπογραφές για την αναβάθμιση των Μιράζ

    • NewsRoom


    Σήμερα έπεσαν υπογραφές αναφορικά με τις συμφωνίες που αφορούν στην υλοποίηση του υποπρογράμματος «Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) Ο/Σ Μirage 2000/-5», σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή (ν. 4650/2019).

    Οι συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και κάθε μία εκ των τριών κατασκευαστριών εταιρειών DASSAULT AVIATION, THALES DMS FRANCE και SAFRAN AIRCRAFT ENGINES. Την ίδια ώρα επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ αντιπτέραρχος(ε.α) Θεόδωρος Λάγιος, κατόπιν πρόσκλησης της ισραηλινής πλευράς.

    Στο μεταξύ επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ αντιπτέραρχος(ε.α) Θεόδωρος Λάγιος, κατόπιν πρόσκλησης της ισραηλινής πλευράς.

    Κατά τη συνάντηση με τον ομόλογο του της SIBAT, ταξίαρχο (ε.α.) Yair Kula συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επίσης ο κ. Λάγιος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Israel Aerospace Industries (IAI), κατόπιν αιτήματος της.

    Κατά τη συνάντηση με τον ομόλογο του της SIBAT, ταξίαρχο (ε.α.) Yair Kula συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επίσης ο κ. Λάγιος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Israel Aerospace Industries (IAI), κατόπιν αιτήματος της.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θέλοντας να τονίσει την σπουδαιότητα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, είπε πως  «θα προτιμούσα -αν είχα να διαλέξω για ποιον λόγο θα έπρεπε να χάνω τον ύπνο μου- να χάσω τον ύπνο μου επειδή ίσως μια μέρα στο μέλλον, σε δέκα χρόνια από τώρα, μια άλλη κυβέρνηση, αντίπαλη, εκδικητική, κακόπιστη, πείτε το όπως θέλετε, θα μου χτυπήσει την πόρτα το βράδυ για να με καλέσει σε μια Εξεταστική ή μια Προανακριτική ως εμπλεκόμενο στα Εξοπλιστικά, παρά να χάνω τον ύπνο μου επειδή πέρασα από αυτό το αξίωμα, που αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα προσωπικά, και δεν έκανα τίποτα για να αναβαθμίσω την υπηρεσιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και ειδικά της Πολεμικής Αεροπορίας».

    Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν ζητήσει χρηματοδότηση πλέον του μισού δισ. ευρώ ώστε να προχωρήσουν προγράμματα όπως η αναβάθμιση των φρεγατών MEKO και το πρόγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών. «Η επιπλέον σχεδιαζόμενη ενίσχυση θα γίνει από το νέο ειδικό αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών», εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα διατεθούν επιπλέον κονδύλια για αμυντικές δαπάνες.

     



    ΣΧΟΛΙΑ