• Πολιτική

    Ένταση στη Βουλή για τα F-16: Ο Καμμένος «απείλησε» να πάρει πίσω τη συμφωνία

    • NewsRoom
    Καμμένος

    Πάνος Καμμένος, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας


    Σε κλίμα -απρόσμενης- έντασης κινήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής Εξοπλιστικών στην Βουλή κατά την οποία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωνε τα κόμματα για τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Και αυτό καθώς οι επικρίσεις που δέχθηκε ο υπουργός για τις διαδικασίες που πάρθηκε η απόφαση, εξόργησαν τον κ. Καμμένο που απείλησε «να πάρει πίσω τη συμφωνία».

    Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ανέφεραν στις τοποθετήσεις του ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρώτα έλαβε, μέσω ΚΥΣΕΑ, την απόφαση της αναβάθμισης των F16 και κατόπιν μετέβη στη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή. Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει πως η Βουλή θα είχε  πρώτη τη σχετική ενημέρωση.

    Πάντως, η απειλή του κ. Καμμένου, ότι «αν δεν σας αρέσει η συμφωνία να την πάρω πίσω», ήταν… άσφαιρη, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, έχουν ταχθεί υπέρ της υλοποίησης της συμφωνίας.

    Από την πλευρά τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης σημείωσαν πως ο Π. Καμμένος «αρνιόταν τα ίδια του τα λόγια» ως προς την προτεραιότητα που θα έδινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ακόμη και τη στιγμή που του διάβασαν τα σχετικά πρακτικά.

    Αναφορικά με το κόστος της αναβάθμισης, ο κ. Καμμένος υποστήριξεπως δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ, μολονότι δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αγγίζει τα 1,3 δισ. ευρώ. Δικαιολόγησε δε τα όσα ανέφερε λέγοντας ότι προς το τέλος του προγράμματος δεν θα υλοποιηθεί μέρος του!

    Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως το κόστος για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ανέρχεται στα 1,232 δισ. ευρώ, βάσει και του ΦΕΚ της απόφασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στη Διαύγεια.

    Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της συνεδρίασης ήταν η ηχηρή απουσία του Ν. Φίλη, που για πολλούς θεωρήθηκε αναμενόμενη εξ αιτίας τόσο των σχέσεων με τον Π. Καμμένο όσο και της αντίθετης θέσης του σχετικά τα το συγκεκριμένο πρόγραμμα.



    ΣΧΟΛΙΑ