• Πολιτική

    Ενόχληση στην Τουρκία για την καταδίκη σε φυλάκιση 4 μηνών του ψευδο-μουφτή της Ξάνθης

    • NewsRoom

    Ο ψευδο-μουφτής Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ


    Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσε η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης να επιβάλει την ποινή της φυλάκισης 4 μηνών στον ψευδο-μουφτή της Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ.

    Το Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον εκλεγμένο από τη μειονότητα της Ξάνθης μουφτή, Αχμέτ Μετέ, για «αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας γνωστής στην Ελλάδα και προσπάθεια παρακώλησης θρησκευτικής τελετής». Αντίθετα αθωώθηκε ο συγκατηγορούμενος του, Ιμάμης Γλαύκης, Ερκάν Αζίζογλου.

    Αφορμή για την καταδίκη είχε σταθεί ένα περιστατικό του 2016, όταν ο Μετέ παρεμπόδισε τον τότε διορισμένο από το κράτος μουφτή, Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, να τελέσει την κηδεία μουσουλμάνου στρατιώτη που υπηρετούσε στον ελληνικό στρατό. Ο στρατιώτης είχε χάσει τη ζωή του σε δυστύχημα.

    Ο Μετέ είχε τελικά τελέσει ο ίδιος τη νεκρώσιμη ακολουθία, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες κατ΄ εντολή του είχε απομακρυνθεί η ελληνική σημαία που σκέπαζε τη σωρό του στρατιώτη.

    Η καταδίκη του Μετέ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter πως «σε μία χώρα μέλος της Ε.Ε. μουφτής που συμμετείχε σε κηδεία τιμωρείται με φυλάκιση! Σε ποια χώρα του κόσμου ιερέας, ραβίνος ή άλλος εκπρόσωπος θρησκείας στερείται αυτό το δικαίωμα άσκησης των θρησκευτικών του καθηκόντων; Ούτε στα χειρότερα καθεστώτα του κόσμου δεν συναντάται αυτή η πρακτική».



    ΣΧΟΛΙΑ