• Πολιτική

    Εν αναμονή του διαγγέλματος Τραμπ για το shutdown οι ΗΠΑ – Ποιον θεωρούν υπεύθυνο οι Αμερικανοί

    • NewsRoom
    Ντόναλντ Τραμπ


    Εξηγήσεις για το shutdown στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, το οποίο συνεχίζεται για 18η ημέρα, αναμένεται να προσπαθήσει να δώσει στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το διάγγελμα θα πραγματοποιηθεί στις 21:00, τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με την Washington Post, o Αμερικανός πρόεδρος δεν σκοπεύει να  να επικαλεστεί εξουσίες έκτακτης ανάγκης.

    Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι “ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας με γνώση του διαγγέλματος Τραμπ τόνισε ότι το σχέδιο δεν είναι η εξαγγελία εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά να αναπτύξει περαιτέρω τη δημόσια πτυχή της ανέγερσης του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ».

    Το shutdown, για το οποίο δεν φαίνεται ορατό το τέλος, ξεκίνησε με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ ύστερα από την άρνηση των Δημοκρατικών, που ελέγχουν την Βουλή των Αντιπροσώπων, να εγκρίνουν την χρηματοδότηση του τείχους που επιθυμεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ στα σύνορα με το Μεξικό. Ο Τραμπ στο διάγγελμά του θα αναφερθεί στην ανάγκη για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, για άντληση πόρων για τους συνοριοφύλακες, για ανθρωπιστική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια και για νέα τεχνολογία, τόνισε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό του δίκτυο ABC.

    Ο Πενς δήλωσε ότι η αποφασιστικότητα του Τραμπ για την ανέγερση του τείχους έρχεται από την έντονη επιθυμία του να προστατέψει τον αμερικανικό λαό. Πρόσθεσε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα πει στον αμερικανικό λαό ότι η χώρα χρειάζεται ένα τείχος καθώς κατά μέσο όρο 2.000 άνθρωποι επιχειρούν καθημερινά να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ.

    Ωστόσο, την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί επιρρίπτουν την ευθύνη στον Ντόναλντ Τραμπ για το μερικό κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και το γεγονός ότι οι υπάλληλοι θα παραμείνουν απλήρωτοι.

    Η δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos, που διενεργήθηκε στο διάστημα 1-7 Ιανουοαρίου, δείχνει ότι το 51% των ενηλίκων θεωρεί ότι ο πρόεδρος ευθύνεται κατά κύριο λόγο. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά τέσσερις μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση (21-25 Δεκεμβρίου).

    Το 32% των ερωτηθέντων είπε ότι ευθύνονται οι Δημοκρατικοί και το 7% οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σχεδόν τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς (41%) στηρίζουν την ανέγερση ενός φράχτη στα σύνορα, αλλά το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 12 μονάδες σε σύγκριση με μια δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί στις αρχές του 2015. Εξάλλου, μόνο το 35% των ενηλίκων στηρίζει την έγκριση ενός προϋπολογισμού που θα περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση του τείχους ενώ μόνο ένας στους τέσσερις (25%) θεωρεί σωστή την απόφαση του Τραμπ να παραμείνουν κλειστές οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μέχρι να εγκρίνει το Κογκρέσο το αίτημά του. Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων ωστόσο, το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 54%.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά, στην αγγλική γλώσσα, σε δείγμα 2.203 ενηλίκων απ’ όλες τις ΗΠΑ. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο συν/πλην 2%.



    ΣΧΟΛΙΑ