• Πολιτική

    Εμβολιασμοί: Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με δημάρχους για την επιτάχυνσή τους

    • Νένα Σώκου

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία της πανδημίας της χώρας, καθώς παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, οι εμβολιασμοί γίνονται με μειωμένο ρυθμό, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα είναι ήδη εδώ.

    Το γεγονός ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν παρουσιάζει την ίδια ένταση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα μπορεί να σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πηγαίνει σε διακοπές ανεμβολίαστο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την διασπορά του ιού, ειδικά σε μέρη, όπως τα νησιά, που υπάρχουν ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

    Αναφερόμενος στην πορεία των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε το Σάββατο σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ότι δεν μπορεί να γίνουν υποχρεωτικοί.

    «Αλλά όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη» δήλωσε και πρόσθεσε:

    «Σε αντίθεση με προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, πλέον διαθέτουμε τη λύση των εμβολίων. Δεν είναι δυνατόν ένα μερίδιο πολιτών να αναγνωρίζει μεν την αξία του εμβολιασμού αλλά να απέχει συνειδητά, αφήνοντας τους υπόλοιπους να χτίσουν το τείχος ανοσίας».

    Εξήγησε μάλιστα πως όταν η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα οριζόντιου περιορισμού, δεν είχαμε εμβόλια.

    «Αίρεται η υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά»

    Εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έστειλε μήνυμα ότι οι εμβολιασμοί αίρουν την ηθική υποχρέωση του κράτους να «μοιράζει λεφτά», στέλνοντας σήμα ότι η περίοδος προστασίας της αγοράς λήγει.

    «Όταν ξεκίνησε η πανδημία, η κυβέρνηση είχε την ηθική ευθύνη να βρει τρόπο να δώσει χρήματα, να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

    Αυτή η ηθική υποχρέωση του κράτους αίρεται με την παροχή των εμβολίων στους πολίτες.

    Από τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο και άρα να πάψουν κινδυνεύουν, έχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές.

    Τα λεφτά που δώσαμε ήταν 41 δισ. ευρώ και το σύνολο του ΑΕΠ πέρυσι ήταν 165 δισ. ευρώ» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

    Τηλεδιάσκεψη με αυτοδιοικητικούς

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

    Στο τραπέζι θα μπουν τρόποι με τους οποίους θα μπορέσει η Αυτοδιοίκηση να κινητοποιήσει περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν, ειδικά σε νομούς που η κίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πιο χαλαρή.

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά και τη διευκόλυνση τους ως προς τη διαδικασία του εμβολιασμού.

    Εξάλλου, ξεκινά αύριο από την Κρήτη ο εμβολιασμός κατ’οίκον από κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας με την οργανωτική υποστήριξη των οικείων δήμων, πρωτοβουλία που δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι



    ΣΧΟΛΙΑ