• Πολιτική

    Ο κύβος ερρίφθη: Στις 11 ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός – Ποιοι φεύγουν και ποιοι είναι αμετακίνητοι (upd)

    • NewsRoom

    Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές


    Στις 11 το πρωί θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

    Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

    Για την Πέμπτη μεταφέρεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 11 το πρωί.

    Έτσι σε λίγη ώρα μπαίνει τέλος στο θρίλερ των τελευταίων ωρών και τελειώνει η αγωνία υπουργών και όσων περιμένουν να γίνουν υπουργοί.

    Τα πρόσωπα

    Όσον αφορά στα πρόσωπα, η σεναριολογία αυτού του ανασχηματισμού περιστρέφεται γύρω από το μέλλον του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αφού η συζήτηση ξεκίνησε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με την πρόθεση να αποδοθούν ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης φεύγει από την θέση του και μένει εκτός κυβέρνησης. Στην θέση του πάει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ξαναμπαίνει στην κυβέρνηση, ύστερα από ολιγόμηνη απουσία.

    Επίσης, φεύγει ο Βασίλης Κικίλιας από το υπουργείο Υγείας και μετακινείται στο υπουργείο Τουρισμού, από όπου φεύγει ο Χάρης Θεοχάρης.

    Στο υπουργείο Υγείας πηγαίνει ο Θανάσης Πλεύρης.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παραμένει η Νίκη Κεραμέως στο Παιδείας.

    Δημιουργείται υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής με υπουργό τον Ευάγγελο Αποστολάκη (πρώην υπουργός Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς πάει υφυπουργός στο Άμυνας, στην θέση του Αλκιβιάδη Στεφανή.

    Από την άλλη, αμετακίνητοι θεωρούνται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός.

    Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης γενικών γραμματέων, λύνοντας και τις εσωκομματικές γκρίνιες για υπουργοποίηση γαλάζιων στελεχών.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ανασχηματισμός θα έχει μεγαλύτερο εύρος από τις προηγούμενες φορές, που έμεινε σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις.

    Εξάλλου, η κυβέρνηση μπήκε στον τρίτο χρόνο ζωής, οι περισσότεροι υπουργοί βρίσκονται στις καρέκλες τους για περισσότερους από 24 μήνες και είναι λογικό να υπάρχει φθορά.

    Την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αποτινάξει, στέλνοντας από την ΔΕΘ ηχηρό μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στις επενδύσεις, στις μεταρρυθμίσεις και συνολικά στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γιατί άργησε ο ανασχηματισμός – Ποιοι περιμένουν να χτυπήσει το τηλέφωνο



    ΣΧΟΛΙΑ