• Πολιτική

    Συμφωνία για το χρέος με αντάλλαγμα στο προσφυγικό; Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή

    twenty seven european union flags 3d render


    Έκτακτη μίνι Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή αρκετών χωρών-μελών, την Κυριακή, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κύριο θέμα στην ατζέντα το μεταναστευτικό. Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος η Γερμανία, μετά τις πιέσεις της οποίας συγκαλείται η Σύνοδος, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και, πιθανόν, η Ιταλία και η Ισπανία.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας της να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε γερμανικό έδαφος. Αυτό μπορεί να το πετύχει με διμερείς συμφωνίες, τις οποίες θα επιδιώξει να υπογράψει κυρίως με την Ελλάδα και την Ιταλία.

    Αναφορικά με την Ελλάδα, η κ. Μέρκελ ενδέχεται να συσχετίσει το προσφυγικό με το θέμα του χρέους που συζητείται αύριο στο Eurogroup. Υπό μια έννοια, αν κερδίσει αυτά που διεκδικεί στο προσφυγικό, θα μπορούσε να προσφέρει κάτι παραπάνω στο θέμα της ελάφρυνσης.

    Νωρίτερα, όπως μετέδιδε το ΑΠΕ, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα ομόλογο του Ανγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τη μεταναστευτική πολιτική.

    «Πιθανόν θα υπάρξει μια συνάντηση αυτή την εβδομάδα μεταξύ της κ. Μέρκελ, εμού και άλλων ηγετών για το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής» εξήγησε ο Κουρτς λίγο πριν από την κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αυστρίας με την περιφερειακή κυβέρνηση της Βαυαρίας.

    «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα θα ενισχυθούν σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Γερμανία» πρόσθεσε ο Κουρτς.



    ΣΧΟΛΙΑ