• Τράπεζες

    ΕΚΤ: Γιατί η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης φοβάται τον Τράμπ

    • NewsRoom
    Ντράγκι

    Mario Draghi, πρώην Πρόεδρος ΕΚΤ


    Έντονη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για το ενδεχόμενο η πολιτική του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, να πλήξει στην οικονομία της ευρωζώνης. 

    Από την πρώτη κιόλας ημέρα της εκλογής του νέου προέδρου οι αγορές έδειξαν τους φόβους τους. Όπως τονίζουν σε συζητήσεις τους αξιωματούχοι της ΕΚΤ, στην περίπτωση που υπάρξει στροφή του κ. Τραμπ σε προστατευτικές πολιτικές στο εμπόριο μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στην ήδη εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης και να ανοίξει ο δρόμος για ένα ακόμα μεγαλύτερο κύμα αντίδρασης κατά της παγκοσμιοποίησης και της ευρωζώνης.

    Μια τέτοια εξέλιξη θα υπονόμευε τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Μετά την νίκη του κ. Τραμπ, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι μετοχές και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν κινηθεί υψηλότερα, δείχνοντας πως οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο νέος πρόεδρος θα προχωρήσει σε δημοσιονομική επέκταση.

    Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωζώνης στο Reuters, η κατάσταση είναι πολύ πιο πολύπλοκη και η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει στις 8 Δεκεμβρίου σε επέκταση του προγράμματος πέρα από τον Μάρτιο. «Το σήμα από τις αγορές δεν είναι ξεκάθαρo» δήλωσε κεντρικός τραπεζίτης, τονίζοντας πως είναι πολύ νωρίς για να εξεταστεί κάποια προληπτική κίνηση.

    Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε δημοσιονομική επέκταση στις ΗΠΑ μπορεί να μην ωφελήσει την Ευρώπη, αν η αμερικάνικη κυβέρνηση παραμείνει προσκολλημένη στο σύνθημα «Η Αμερική Πρώτα», πλήττοντας τις εξαγωγές της Ευρώπης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Α. Γεωργίου στο Meryland: Οι οικονομικές δυσκολίες του πιο ανεπιθύμητου ανθρώπου της Ελλάδας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκπληξη: τι σημαίνει η μεγάλη πτώση των αποδόσεων στα Ελληνικά Ομόλογα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Βουλιάζουν» τα νοικοκυριά: Έχασαν 5,5 δισ. ευρώ από το εισόδημά τους το 2015

     



    ΣΧΟΛΙΑ