• Πολιτική

    Εκρηκτικό κλίμα στην Εξεταστική Επιτροπή – Την Τρίτη καταθέτουν οι πρώτοι μάρτυρες

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου


    Άκρως συγκρουσιακό είναι το σκηνικό  στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που αναλαμβάνει τη διαλεύκανση των υποθέσεων τηλεφωνικών υποκλοπών από την ΕΥΠ.

    Την ερχόμενη Τρίτη θα περάσουν το κατώφλι της οι πρώτοι μάρτυρες.

    Πρόκειται για τους πρώην Διοικητές της ΕΥΠ Θ. Δραβίλα ( 2012-2015) και Γ.  Ρουμπάτη (2015-2019).

    Τα υπόλοιπα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες είναι οι:  Θεμιστοκλής Δεμίρης, διοικητής ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, πρώην διοικητής ΕΥΠ (2019 – 2022), Χρήστος Ράμμος, επικεφαλής ΑΔΑΕ, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, επικεφαλής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας,  Νόμιμοι εκπρόσωποι KRIKEL & INTELLEXA και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

    Χθες το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο  με συνέπεια να αποχωρήσουν  οι βουλευτές  από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ 25.

    Αφορμή στάθηκε η απόρριψη από τη κυβερνητική πλειοψηφία της μακράς λίστας μαρτύρων που κατέθεσαν τα δύο κόμματα στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβανόταν  ο Πρωθυπουργός και ο Γρηγόρης Δημητριάδης .

    Μάλιστα, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Βουλής καταγγέλλοντας τη λειτουργία της Επιτροπής. Έμπειροι κοινοβουλευτικοί μετά τα όσα διαδραματίστηκαν διατηρούν πλέον  χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το αν θα βγει κάτι ωφέλιμο και αυτή η εξεταστική. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική αντιπαράθεση ξεπέρασε τα κοινοβουλευτικά χαρακώματα καθώς ενεπλάκησαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

    ΝΔ: Οι μάσκες έπεσαν

    «Οι μάσκες έπεσαν» αναφέρει  η ΝΔ με  μια έντονη ανακοίνωση επισημαίνοντας πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι μοναδική τους επιδίωξη ήταν να εργαλειοποιήσουν ένα σοβαρό ζήτημα που έχει σχέση με τη λειτουργία των θεσμών προκειμένου να στήσουν ένα φτηνό επικοινωνιακό show σε βάρος της έρευνας.»

    Προσθέτουν δε πως «είναι λυπηρό, που κόμματα  της  αντιπολίτευσης σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα επιλέγουν τη δημιουργία εντυπώσεων, επιμένοντας σε κραυγές αντί για επιχειρήματα. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα τους ακολουθήσει. Ας μείνουν «αγκαλιά» ο ένας με τον άλλο ακολουθώντας αντιθεσμικές συμπεριφορές αποχώρησης αντί για επι της ουσίας συζήτηση μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.»

    Τσίπρας: Μάχονται για να επιβάλουν το σκοτάδι 

    Στην υπόθεση παρενέβη με δήλωση του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ότι «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαίωσε σήμερα εκ νέου την ενοχή της, επιχειρώντας να θάψει στο σκοτάδι την αλήθεια για τις παρακολουθήσεις.

    Αφού έσπευσαν να καταστρέψουν κάθε στοιχείο για τη παρακολούθηση Ανδρουλάκη, Κουκάκη και ενδεχομένως πολλών ακόμα πολιτικών και δημοσιογράφων, επιχειρούν τώρα να ξεμπερδέψουν με συνοπτικές διαδικασίες και με την Εξεταστική Επιτροπή, αποκλείοντας όλους τους κρίσιμους μάρτυρες.

    Δεν πρόκειται απλά για διασυρμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά για διαρκή και επαναλαμβανόμενη αντιδημοκρατική εκτροπή. Που επισφραγίζεται με τις αδιανόητες απειλές περί δήθεν φυλάκισης για όσους πουν την αλήθεια.

    Για όσους δηλαδή πράξουν αυτό που το Σύνταγμα και ο νόμος ορίζει».

    Για να καταλήξει με μια προειδοποίηση:  «Καλό είναι όμως να γνωρίζουν όλοι, ότι αν κάποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατες ποινικές ευθύνες δεν είναι όσοι αποκαλύψουν την αλήθεια. Αλλά όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και όσοι επικαλούνται το απόρρητο ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπίας, προκειμένου να τα συγκαλύψουν. Και αυτοί που σύντομα θα λογοδοτήσουν και απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στο νόμο, δεν είναι όσοι μάχονται για την αλήθεια και υπερασπίζονται το πολίτευμα, αλλά όσοι μάχονται για να επιβάλουν το σκοτάδι και υπονομεύουν τη Δημοκρατία».

    Ανδρουλάκης: Ζήτημα δημοκρατίας και προστασίας των θεσμών

    Δημόσια παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος υπογράμμισε: «Θα επιμείνω μέχρι τέλους στην αποκάλυψη της αλήθειας και δεν θα επιτρέψω σκιές σε μια πορεία αξιοπρέπειας. Από την πρώτη στιγμή έχω ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση παρακολούθησής μου δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και προστασίας των θεσμών.

    Για αυτό πρέπει να πέσει άπλετο φως επαναλαμβάνοντας τα ερωτήματα που θέτει επίμονα από τη πρώτη μέρα που αποκαλύφθηκε αυτή η υπόθεση Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει δημόσια στα εξής ερωτήματα:

    – Γιατί ενώ επί 8 χρόνια ως ευρωβουλευτής δεν ήμουν εθνικός κίνδυνος, έγινα ξαφνικά μόλις έθεσα υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και σταμάτησα να είμαι με την εκλογή μου;

    -Ποιος είναι ο λόγος της παρακολούθησής μου;

    – Παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι;

    – Ποιος έχει και για λογαριασμό ποιου χρησιμοποιεί το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» κόστους εκατομμυρίων ευρώ Predator, το οποίο μπορεί να βιντεοσκοπεί τη ζωή ενός ανθρώπου μέσω του κινητού του 24 ώρες το 24ωρο;»

    Την ίδια στιγμή δυσφορία έχει προκαλέσει στη Χαρ.Τρικούπη  η κατευθυνόμενη από  την Κυβέρνηση, όπως λένε, προσπάθεια να ταυτίσουν το ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ.

    Με μια οργισμένη ανακοίνωση  επιχειρούν να βάλουν διαχωριστικές γραμμές  «για τη γελοία σπέκουλα της ΝΔ να ταυτίζει το Κίνημα μας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους απαντάμε ότι είναι πλέον σε όλους φανερό ότι μιμούνται επάξια τις πρακτικές της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τους θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κινείται αξιακά και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Ας ανατρέξουν στη στάση μας σε ανάλογες περιπτώσεις εξεταστικών επιτροπών κατά το παρελθόν».

    ΚΚΕ: Απαράδεκτη πρακτική

    Το ΚΚΕ καταγγέλλει “την απαράδεκτη πρακτική της ελεγχόμενης από τη ΝΔ πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής. Αυτή διαμορφώνει το έδαφος για συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Σε αυτό το έδαφος κινούνται και οι απαράδεκτες απειλές της κ. Μπακογιάννη.

    Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το κλίμα απειλών και εκφοβισμού.

    Το ΚΚΕ αυτή την απαράδεκτη προσπάθεια αντιπάλεψε και θα αντιπαλεύει καθημερινά. Είναι φανερό ότι καταψηφίσαμε την πρόταση πλειοψηφίας (από τη ΝΔ) για το ποιοι μάρτυρες θα εξεταστούν. Δεν θα διευκολύνουμε τις προσπάθειες της πλειοψηφίας για συγκάλυψη” όπως δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

    «Ένα ακόμα βαρύ καρφί έκλεισε ερμητικά το πρωθυπουργικά διαφημισμένο «άπλετο φως» μέσα στο φέρετρο της διαφάνειας. Το ΜέΡΑ25 αποχώρησε, αρνούμενο να συμμετάσχει στη φαρσοκωμωδία της Ομερταπολίτευσης» το δεικτικό σχόλιο από το ΜεΡΑ25.

    Διαβάστε επίσης

    Μαλλιά κουβάρια στην Εξεταστική Επιτροπή- Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

    Ποιους ζητά να καταθέσουν στην Εξεταστική ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

    Την Τρίτη οι πρώτοι μάρτυρες στην Εξεταστική

     



    ΣΧΟΛΙΑ