• Πολιτική

    Εκπλήξεις σε έρευνα της Metron: Άνοδος για ΚΙΝΑΛ – Ο «μπροστάρης» στην κούρσα – Η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom
    Ταμπέλα με το λογότυπο του Κινήματος Αλλαγής


    Προβάδισμα 9,7 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής.

    Ωστόσο και τα δύο κόμματα βλέπουν μείωση των ποσοστών τους, ενώ το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται ενισχυμένο φτάνοντας μια ανάσα από το 10%.

    Πρόθεση ψήφου

    Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 28% (πτώση 3 μονάδων από το 31% της προηγούμενης μέτρησης), ο ΣΥΡΙΖΑ 18,3% (πτώση 2 μονάδων από το 20,3%) και το ΚΙΝΑΛ στο 9,8% από 8,5%.

    Ενισχυμένα επίσης εμφανίζονται το ΚΚΕ με 5,1% (4,7%), η Ελληνική Λύση με 4,3% (3,85) και το ΜέΡΑ25 (4% έναντι 3,4%). Η Χρυσή Αυγή 1,2% και οι Ελληνες για την Πατρίδα 1,4% (1,6%).

    Υπέρ αυτοδύναμων κυβερνήσεων το 50%

    Η κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών. Ποσοστό 50% εμφανίζεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, ενώ το 48% προτιμά τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

    Στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας το 44% θέλει να έχει βάση τη ΝΔ, ενώ το 33% τον ΣΥΡΙΖΑ.

    ΚΙΝΑΛ: Ποιος προηγείται

    Η δημοσκόπηση της Metron ερευνά τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής.

    Η μέτρηση γίνεται σε τρία πεδία:

    1. Το γενικό εκλογικό σώμα που ορίζεται ως τα όρια της «εκλογικής επιρροής» του ΚΙΝΑΛ και φτάνει στο 45%. Εδώ προβάδισμα έχει με 25% ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεύτερος με 18% ο Νίκος Ανδρουλάκης, τρίτος με 15% ο Γιώργος Παπανδρέου, ακολουθεί ο Παύλος Γερουλάνος με 8%, ο Χάρης Καστανίδης με 6% και ο Παύλος Χρηστίδης 5%.

    Σε αυτή την περίπτωση μετρώνται και τα αποτελέσματα για τα ζευγάρια που πάνε στο β’ γύρο: Στο δίδυμο Ανδρουλάκη-Παπανδρέου ο ευρωβουλευτής δείχνει να κερδίζει με 60% έναντι 25% του πρώην πρωθυπουργού.

    Σε δίδυμο Λοβέρδου – Παπανδρέου κερδίζει ο Λοβέρδος με 52% έναντι 28%.

    Τέλος στο δίδυμο Ανδρουλάκη-Λοβέρδου κερδίζει ο πρώτος με 42-40%.

    2. Το εκλογικό σώμα, που δηλώνει τώρα ότι θα ψηφίσει ΚΙΝΑΛ (9,8% σήμερα) όπου Λοβέρδος και Ανδρουλάκης είναι ισόπαλοι με 26% και ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 23%.

    Ακολουθούν ο Χάρης Καστανίδης με 6%, ο Παύλος Χρηστίδης με 5% και ο Παύλος Γερουλάνος με 4%. Στο β’ γύρο, εφόσον το δίδυμο είναι Ανδρουλάκης-Παπανδρέου κερδίζει ο ευρωβυλευτής με 59-32%.

    Στο ζευγάρι Λοβέρδου-Παπανδρέου εκλέγεται ο πρώτος με 50-38, ενώ στην περίπτωση που πάνε β’ γύρο Ανδρουλάκης-Λοβέρδος προκρίνεται ο κ. Ανδρουλάκης με 49-38%.

    3. Οι ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου (ποσοστό 6,8%).

    Σε αυτό το σώμα ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται με 28%, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι δεύτερος με 27%, τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 23%, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης με 6% και ο Παύλος Γερουλάνος με 5%.

    Στο β’ γύρο σε αυτό το εκλογικό σώμα, στο δίδυμο Ανδρουλάκης-Παπανδρέου προηγείται ο πρώτος με 55-38, στο ζευγάρι Ανδρουλάκης-Λοβέρδος επίσης ο ευρωβουλευτής προηγείται με 49-38 ενώ στο δίδυμο Λοβέρδος-Παπανδρέου νικητής εμφανίζεται ο πρην πρωθυπουργός με 46% έναντι 44% του κ. Λοβέρδου.

    Ο Παπανδρέου «κλέβει» την παράσταση νίκης

    Σε όλα τα εκλογικά σώματα που μετρά η δημοσκόπηση, προβάδισμα στην παράσταση νίκης (ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει) έχει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ακόμη και όσοι δηλώνουν ότι δεν θα τον ψηφίσουν εκτιμούν ότι θα είναι ο νικητής.

    Οπως σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Metron, Στράτος Φαναράς, ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι πιο κοντά στο mainstream της εποχής, ο Ν. Ανδρουλάκης είναι η έκφραση της κομματικής πιστότητας και ηρεμίας, ενώ ο Γ. Παπανδρέου είναι το brand name.

    Σημειώνει επίσης ότι όσο μαζικότερη είναι η συμμετοχή, μπορεί να ευνοηθεί ο Ανδρ. Λοβέρδος, ενώ όσο πιο περιορισμένη είναι, μπορεί να ευνοηθούν οι κ.κ. Παπανδρέου-Ανδρουλάκης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Lockdown για ανεμβολίαστους – Το ευρωπαϊκό μοντέλο με τα τρία νέα μέτρα που έρχονται



    ΣΧΟΛΙΑ