• Πολιτική

    Εκλογές 2023: Την Κυριακή η ορκωμοσία των βουλευτών – Τη Δευτέρα η διάλυση της Βουλής

    • NewsRoom
    Βουλή


    Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τις νέες εκλογές καθώς το απόγευμα της Κυριακής αναμένεται να γίνει η η ορκωμοσία της νέας Βουλής.

    Η εκλογή του νέου προεδρείου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και ακολούθως το απόγευμα τη ίδιας μέρα θα θυροκολληθεί νέο προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εθνικών εκλογών.

    Για την επίσπευση των διαδικασιών ώστε οι δεύτερες κάλπες να στηθούν στις 25 Ιουνίου, αναμένεται εντός της ημέρας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

    Όπως ορίζει το Σύνταγμα για να διαλυθεί η συγκεκριμένη Βουλή θα πρέπει να γίνει σε μια συνεδρίαση η ορκωμοσία των «300» και σε δεύτερη η εκλογή του προεδρείου (πρόεδρος και αντιπρόεδροι).

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσαν τη διερευνητική εντολή που έλαβαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης και σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο για την τρίτη εντολή.

    Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει το δικαίωμα να καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να συζητηθεί ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας. Αν και αυτή η προσπάθεια δεν τελεσφορήσει, τότε σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό έναν εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο Επικρατείας, Άρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο).

    Διαβάστε επίσης:

    Εκλογές 2023: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε νέους, αναποφάσιστους και ελευθερούς επαγγελματίες

    Εκλογές 2023: Οι 3 λόγοι για την επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη



    ΣΧΟΛΙΑ