• Πολιτική

  Εκλογές 2023: Τα ξένα ΜΜΕ σχολιάζουν τον θρίαμβο Μητσοτάκη

  Κυριάκος Μητσοτάκης

  Κυριάκος Μητσοτάκης


  Στο επίκτρεντο του ενδιαφέροντος των ξένων ΜΜΕ βρίσκονται οι ελληνικές εθνικές εκλογές και η ιστορική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

  Ειδικότερα, το βρετανικό BBC ανέφερε «Για μια χούφτα έδρες, η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο κεντροαριστερός αντίπαλος, Αλέξης Τσίπρας  συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς το κόμμα του οδεύει προς ένα κακό αποτέλεσμα, με ποσοστό μόλις 20%. Παρά τη μεγάλη νίκη της κεντροδεξιάς, ενδέχεται να επιλέξει να πάει σε δεύτερες εκλογές αντί να επιδιώξει μια (κυβέρνηση) συνασπισμού».

  Παράλληλα, η Guardian σχολιάζει «Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα δεν έβγαλαν νικητή, μολονότι το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συγκέντρωσε το 41% των ψήφων με καταμετρημένο πάνω από το 70% των ψηφοδελτίων». Η εφημερίδα τονίζει ότι η διαφορά των 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι που «παρατηρείται σπάνια» μετά την πτώση της χούντας, το 1974, ενώ σχολιάζει επίσης ότι ακόμη και στην Κρήτη, το «προπύργιο των Σοσιαλιστών», η Νέα Δημοκρατία τα πήγε «αναπάντεχα καλά». Φιλοξενεί εξάλλου τη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι «ο ελληνικός λαός ψήφισε για το μέλλον, ψήφισε για τις μελλοντικές γενιές».

  Το Γερμανικό DPA, όσον αφορά το exit poll υπογράμμισε ότι «παρά το ισχυρό προβάδισμά της, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό λόγω των αλλαγών στον εκλογικό νόμο της χώρας» και συνέχισε λέγοντας «Οι κυβερνήσεις συνασπισμού είναι κάτι σπάνιο και συχνά αποτυχημένο στην Ελλάδα. Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εντός 10 ημερών, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τον Ιούλιο», προσθέτει το πρακτορείο.

  Επιπλέον, το Reuters έκανε λόγο για μία «συντριπτική νίκη» της Νέας Δημοκρατίας με βάση τα πρώτα αποτελέσματα.

  Απ’ την άλλη, οι γαλλικές εφημερίδες Le Monde και Liberation, αναφέρουν μεταξύ άλλων  ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και προηγείται με διαφορά, μπορεί να δυσκολευτεί να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση, επειδή δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία.

  Διαβάστε επίσης:
  Ιστορική νίκη της ΝΔ με 40,80% – Η απόλυτη συντριβή για το ΣΥΡΙΖΑ  ΣΧΟΛΙΑ