• Πολιτική

    Έκλεισαν οι κάλπες στην Κωνσταντινούπολη


    Εντός των επόμενων ωρών αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα από τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Οι κάλπες έκλεισαν νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.

    Οι αναφερόμενες εκλογές απέκτησαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν, αλλά είναι κι ένα πραγματικό τεστ για την λειτουργία της δημοκρατίας στην Τουρκία.

    Εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Κωνσταντινούπολη κλήθηκαν ξανά σήμερα στις κάλπες, για να αναδείξουν τον δήμαρχο της οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας, μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση της εκλογικής επιτροπής να δώσει εντολή να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, που κέρδισε η αντιπολίτευση.

    Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, 49 ετών, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικράτησε στη διαδικασία της 31ης Μαρτίου επί του υποψήφιου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, με διαφορά 13.729 ψήφων.

    Όμως την 6η Μαΐου, το τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) κήρυξε άκυρες τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπως απαιτούσε το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών, κι έδωσε εντολή να επαναληφθούν.

    Ο Ιμάμογλου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το δημαρχείο έπειτα από 18 ημέρες.



    ΣΧΟΛΙΑ