• Πολιτική

    ΕΕ: Απορρίπτει μέρος του σχεδίου Τραμπ στην Μέση Ανατολή

    • NewsRoom


    Αρνητικός ως προς την εφαρμογή μέρους του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή εμφανίστηκε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, απορρίπτοντας ορισμένα τμήματα του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου

    Οι κυβερνήσεις της ΕΕ απορρίπτουν τους ισραηλινούς οικισμούς σε εδάφη που το Ισραήλ κατέλαβε και κατέχει μετά τον πόλεμο του 1967 και τα οποία περιλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψώματα του Γκολάν. Ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε τη θέση αυτή αναφορικά με το μεσανατολικό, θέση που με τον τρόπο του κατέστησε σαφές πως είναι η πάγια θέση των Βρυξελλών.

    Όχι στην προσάρτηση οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας

    «Βήματα προς την προσάρτηση, αν γίνουν, δεν θα μπορούσαν να περάσουν χωρίς να αμφισβητηθούν», αναφέρει ο Μπορέλ σε δήλωσή του, με την οποία σκλήρυνε τη γλώσσα έναντι του σχεδίου του Τραμπ, σε σύγκριση με προηγούμενη τοποθέτησή του τον περασμένο μήνα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος το είχε παρουσιάσει.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου, είχε παρουσιάσει το σχέδιό του για την δημιουργία δύο κρατών (Ισραήλ και Παλαιστίνης), όπου στην περίπτωση της ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους, κάνει λόγο για «πολύ αυστηρές προϋποθέσεις».

    Τι αναφέρει το σχέδιο Τραμπ

    Το σχέδιο δημιουργήθηκε από τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, τα τελευταία τρία χρόνια.

    Συγκεκριμένα αναμένεται να σχεδιάσει ένα νέο σύνορο μεταξύ του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης που θα δίνει στο ισραηλινό κράτος τους εποικισμούς και θα επιτρέπει κάποιου είδους ελέγχου του ισραηλινού στρατού στην περιοχή που κατέλαβε με τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Επίσης, θα δίνει πλήρη κυριαρχία στο Ισραήλ της Ιερουσαλήμ και δεν θα έχει καμία ιδιαίτερη αναφορά για την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων.

    Με αυτόν τον τρόπο, θα δίνει υπό προϋποθέσεις αυτονομία στους Παλαιστινίους στην Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ και θα αναγνωρίζει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος.

    Επίσης, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την προσάρτηση από το Ισραήλ στο έδαφός του των οικισμών που ανέγειρε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης θα καταλήξει έτσι επισήμως στο εβραϊκό κράτος, μειώνοντας την περιοχή της Παλαιστίνης.

     



    ΣΧΟΛΙΑ