• Πολιτική

    Διπλωματικοί ελιγμοί και τουρκικά F-16: Το μήνυμα Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

    • Χρύσανθος Κοσελόγλου
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Βράζει το διπλωματικό παρασκήνιο λίγο πριν την αναχώρηση, αυτό το Σάββατο, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ουάσινγκτον. Τα νερά ήρθε να ταράξει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, η οποία αποκάλυψε πως η Κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να εγκρίνει την πώληση δεκάδων μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

    Πηγές του mononews.gr στην Ουάσινγκτον ξεκαθάριζαν πως δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα πώλησης μαχητικών στην Τουρκία, αλλά ζήτημα ενεργοποίησης ενός πολύ παλιού τουρκικού αιτήματος για αναβάθμιση αεροσκαφών. Οι Aμερικανοί δοκιμάζουν τα νερά, αλλά τίποτε περισσότερο για την ώρα.

    Στη μεγάλη εικόνα, ο Πρόεδρος Ερντογάν, αφού εκλιπαρούσε για ένα τηλεφώνημα και μία συνάντηση με τον Μπάιντεν, τώρα εκλιπαρεί για προηγούμενης τεχνολογίας μαχητικά… για να βρεθεί τη Δευτέρα, μπροστά από έναν τηλεοπτικό δέκτη, να παρακολουθεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό να μπαίνει στον Λευκό Οίκο, να απευθύνεται στο Αμερικανικό Καπιτώλιο, να μιλά στις επιτροπές άμυνας του Κογκρέσου και να γίνεται δεκτός από αμερικανούς ακαδημαϊκούς και διανοούμενους. Actions speak louder than words λέει μία παλιά αμερικανική παροιμία. Ο Μπάιντεν κάνει σαφή την επιλογή του.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί ευθέως στην Τουρκία στον ιστορικής σημασίας λόγο του μέσα από το Αμερικανικό Καπιτώλιο τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη στο mononews.gr. Μπορεί να μιλήσει για την Δημοκρατία, για τις αξίες και τα ιδανικά, για την ιστορία και τον πολιτισμό σε μία ομιλία αντίστοιχη σε ύφος της ομιλίας Ομπάμα στο Ίδρυμα Νιάρχος, έλεγαν άνθρωποι με γνώση των προετοιμασιών του ταξιδιού. Μπορεί εμμέσως να απαντήσει στην Άγκυρα και να δώσει το μήνυμα στους Αμερικανούς γερουσιαστές, «without a shot being fired», χωρίς ποτέ να χρειαστεί να ακουστεί η λέξη Τουρκία.

    Εξάλλου οι δυνατοί παίκτες στο Κογκρέσο έχουν ήδη διαμορφωμένη άποψη για την περιοχή.

    Τα σενάρια για πώληση F-16 στην Τουρκία

    Ρεπορτάζ της σημαντικής αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal ισχυρίζεται λοιπόν πως η Κυβέρνηση Μπάιντεν όχι μόνο θέλει να αναβαθμίσει τον στόλο των Τουρκικών F-16, μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα αξίας 400 εκατ. δολαρίων αλλά σκοπεύει στη συνέχεια να προωθήσει την πώληση 40 μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος το είχε θέσει στον Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας τον περασμένο Μάρτιο, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Είναι ξεκάθαρο φυσικά πως οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι «in the grand scale of things» δεν αντέχουν να χάσουν την Τουρκία. Είναι αρκετοί αντίπαλοι για τις ΗΠΑ, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, για να προστεθεί στο μπλοκ τους μια ανεξέλεγκτη Τουρκία που θα «χαλούσε τη σούπα» σε μία σειρά περιφερειακών ζητημάτων και θα μπορούσε να εξοπλιστεί με Ρωσικά μαχητικά, αποχωρόντας ουσιαστικά απο το ΝΑΤΟ.

    Υποβαθμίζουν αμερικανικές πηγές

    Αμερικανικές πηγές έσπευσαν αργά χθες το βράδυ να υποβαθμίσουν το γεγονός και να ξεκαθαρίσουν πως αυτό που εξετάζεται είναι μόνο η αναβάθμιση του επικοινωνιακού συστήματος των μαχητικών, με γνώμονα τη διαλειτουργικότητα εντός του ΝΑΤΟ. «Αυτή η εξέλιξη δεν σχετίζεται με το αίτημα της Τουρκίας για αναβάθμιση των F-16, ούτε προαναγγείλει νέες αγορές F-16 που θα εγκρίνει η αμερικανική κυβέρνηση» τονίζεται.

    Στο τραπέζι F-35 για την Ελλάδα

    Δεν έχει φύγει από το τραπέζι το ζήτημα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 και η απόκτηση στο μέλλον από τη χώρα μας μίας μοίρας υπερσύγχρονων μαχητικών. Η πρόθεση υπάρχει εδώ και χρόνια, τα λεφτά όμως όχι… Δεν περιμένουμε ιδιαίτερες εξελίξεις στο ζήτημα εκτός αν οι Αμερικανοί ξεκλειδώσουν ευκολίες στη χρηματοδότηση… ίσως και ως αντάλλαγμα για τη μεταφορά ρωσικής κατασκευής οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα στην Ουκρανία…

    Οι ΗΠΑ πιέζουν παρασκηνιακά εδώ και εβδομάδες, αλλά μόνο αν η Αθήνα πάρει άμεσα αμερικανικής κατασκευής οπλισμό για την αναπλήρωση των κενών που μπορεί να δημιουργηθούν θα συναινέσει.

    Θυμίζουμε πως σύμφωνα με δημοσιεύματα κλιμάκιο της Αμερικανικής Κυβέρνησης είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο και είχε προτείνει την πώληση 20 μαχητικών έναντι 3,5 δισ. δολαρίχων.

    «Στόχος είναι, με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά», είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον πρώην Πρόεδρο Τραμπ την τελευταία φορά που επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο 2020.

    Διαβάστε επίσης:

    Ένα νέο μήνυμα του Μητσοτάκη άνοιξε το παράθυρο για πρόωρες εκλογές το 2022

    Συνάντηση Μητσοτάκη με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ την Πέμπτη

    ΗΠΑ-Πεντάγωνο: Ο Πούτιν δεν θέλει να αναμετρηθεί με το ΝΑΤΟ



    ΣΧΟΛΙΑ